Vladimir Socor: Ucraina a devenit un scut pentru Moldova (Revista presei)

  • 25 Mai 2016 13:22
Vladimir Socor: Ucraina a devenit un scut pentru Moldova (Revista presei)

Revista presei din 25 mai 2016

Cerere TRANȘANTĂ a europenilor către PLDM, PPEM, PAS și PDA, titrează Ziarul Național, referindu-se la solicitarea Partidul Popular European (PPE), cel mai influent partid din Parlamentul European, ca partidele de centru-dreapta din Republica Moldova, care împărtășesc valorile PPE, să își unească forțele și să meargă cu un candidat unic la alegerile prezidențiale din toamnă.

Comentând același subiect, Evenimentul Zilei scrie că ”rânza moldovenească trebuie potolită și înlocuită cu o gândire politică pragmatică, de manual electoral, în cazul în care vor să spere la fotoliul prezidențial. PPE le-a explicat clar că dacă nu se mobilizează și nu se coalizează, niciunul dintre „cei trei mușchetari” de dreapta – Leancă, Năstase și Sandu – nu vor mai apuca duelul cu Dodon dintr-un eventual tur doi de scrutin. O temă de meditat extrem de importantă, din vreme ce Bruxelles-ul a avertizat că această manevră politică trebuie realizată cât mai repede, deoarece la finalul verii va fi prea târziu”, scrie Evenimentul Zilei.

Spălătoria rusească” continuă să funcționeze în Republica Moldova, titrează Ziarul Național. În 2015 au fost spălate 10 miliarde de dolari. În pofida asigurărilor date de autorități că așa-zisa „spălătorie rusească”, prin care miliarde de dolari erau legalizate în R. Moldova prin intermediul unor decizii judecătorești, a fost oprită, tranzacțiile suspecte au continuat și pe parcursul anului trecut.

Pe de altă parte, George Simion scrie în Timpul că România se curăță de mafii. Înainte de a semna orice hârtie, funcționarul de rând se ferește și trece chiar peste ordinul venit de la mafiotul-șef. O situație de neimaginat în conformista birocrație din Republica Moldova, scrie autorul.

Ucraina a devenit un scut pentru Moldova faţă de Rusia, comentează expertul Vladimir Socor, preluat de Adevărul. Analistul american spune că Moldova, spre binele ei, nu se învecinează direct cu Rusia, şi că ţara este la adăpost datorită faptului că Ucraina îşi menţine independenţa. Totodată el a atenționat că Republica Moldova este, practic, dezarmată şi nici nu dispune de resursele necesare pentru a avea o armată capabilă de luptă. Socor a subliniat că numai în cadrul NATO sunt garanţii de securitate și că neutralitatea adoptată de Republica Moldova acum 20 de ani nu mai este justificată, deoarece nu garantează absolut nimic.

Analistul Iulian Chifu scrie într-un editorial pe Deschide.md că ”negocierea cu Rusia e o iluzie, una foarte periculoasă căci dacă întinzi mâna, e posibil să-ţi laşi măcar degetele... Mai întâi, abordarea contemporană a Federaţiei Ruse este una profund inflexibilă şi care reflectă exclusiv pretinsele sale percepţii de ameninţări în special legate de înconjurarea sa de către NATO şi de Occident, de tentativele de schimbare a puterii prin revoluţii colorate şi de limitarea capacităţii sale de lovire cu armele nucleare strategice din cauza scutului antirachetă. Apoi, subliniază autorul, abordarea continuă cu pretinse drepturi excepţionale ale Federaţiei Ruse în spaţiul post-sovietic – impunerea integrării în Uniunea Vamală şi Uniunea Euro-Asiatică pentru toate statele din fosta URSS, blocarea opţiunilor de integrare în spaţiul de liber schimb al UE, în Uniune sau în NATO, prin impunerea suveranităţii limitate. În plus crearea unor drepturi speciale de intervenţie militară şi de redesenare a frontierelor prin asumarea apărării ruşilor, rusofonilor şi compatrioţilor din fosta Uniune Sovietică dar şi auto-atribuirea de drepturi teritoriale asupra spaţiilor unde locuiesc compact aceste minorităţi. Nu în ultimul rând, asumarea unui droit de surveil sau veto în raport cu categoriile de arme şi militari ce ar fi amplasaţi în statele foste socialiste şi care nu ar permite menţinerea deschisă ca zonă gri a acestui spaţiu, deşi integrat în UE şi NATO”, scrie Iulian Chifu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
11 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:81 %
Vint:3,1 m/s
Mar
9 °C
Mie
8 °C
Joi
8 °C
Vin
16 °C
Sâm
9 °C

Curs oficial BNM 25 Septembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8079 0.0153
USD 16.8369 0.0114
RON 4.2532 0.0048
UAH 0.5994 -0.0002
RUB 0.2555 0.0031
Arhivă Radio Chișinău