Vladimir Socor: ”România e perfect adăpostită de o invazie rusească”

  • 24 Februarie 2017 11:18
Vladimir Socor: ”România e perfect adăpostită de o invazie rusească”

Analistul Vladimir Socor consideră că România este la adăpost de o invazie rusească, fiind într-o postură relativ mai avantajată în comparație cu Polonia și țările baltice. Nu așa ar fi stat lucrurile, însă, dacă Rusia cucerea Odesa, spune expertul.

Rusia a alimentat teama românilor de un posibil război sau de o posibilă invazie militară prin invadarea Ucrainei. „Pentru prima dată există în România o prezență militară a SUA - aceste desfășurări sunt decizii ale administrației Obama, iar rușii au sperat că administrația Trump nu le va duce la bun sfârșit. Capacitatea de descurajare a trupelor este recunoscută ca atare de către NATO și necesitând desfășurări de trupe suplimentare. Asta se discută în NATO. S-a discutat la Bruxelles, acum o săptămână, vor fi măsuri suplimentare”, a declarat analistul politic la Realitatea TV.

România e perfect adăpostită de o invazie rusească. Nu există un astfel de risc. Riscul ar fi apărut dacă Rusia s-ar fi instalat în regiunea Odesa, ceea ce nu s-a întâmplat. România a devenit un pilon euroatlantic la fel de important ca și Polonia. Politica SUA la Marea Neagră se bazează pe acești doi piloni. În Polonia, implicarea SUA este mare, chiar și la nivel social și cultural. La rândul lor, polonezii sunt activi în SUA. Nu vedem aceste lucruri în România - evident, atenția SUA e solicitată din atâtea direcții, încât....", a detaliat consultantul politic.

Socor a explicat și de ce, din perspectiva sa, bazele americane din Turcia nu vor fi niciodată înlocuite cu baze în Polonia și România: „Amplasarea geografică a bazelor SUA în Turcia nu ar putea fi înlocuită nici de România și nici de Polonia. Din punct de vedere american, Turcia e mult prea importantă pentru a o pierde pe motive politice sau de drepturi ale omului. Aceeași abordare a fost și în timpul administrației Obama, care era o susținătoare fermă a drepturilor omului", a explicat analistul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău