Vladimir Putin, preocupat de „pretențiile teritoriale ale unor state străine”, conflicte și prezența NATO la granițe

  • 27 Aprilie 2018 11:51
Vladimir Putin, preocupat de „pretențiile teritoriale ale unor state străine”, conflicte și prezența NATO la granițe

Președintele rus Vladimir Putin a semnat, joi seara, un decret privind bazele politicii privind frontiera de stat care menționează printre pericolele la adresa Rusiei „pretențiile teritoriale ale unor state vecine”, posibilitatea unor conflicte, precum și consolidarea NATO la frontiera vestică a Federației Ruse, relatează vineri portalul newsru.com.

Potrivit Agerpres, Moscova este preocupată, potrivit documentului, de „pretențiile teritoriale ale unor state străine și corporații internaționale asupra resurselor strategice din zona arctică și Orientul Îndepărtat rus”, pericolul infiltrării de peste graniță a reprezentanților serviciilor de informații străine și a unor teroriști, precum și la posibile focare de tensiune în spațiul CSI (Comunitatea Statelor Independente).

Pentru a spori eficiența activității de frontieră, Rusia va crește capacitățile operaționale tehnice ale forțelor sale de grăniceri, prin conlucrarea acestora cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), Ministerul de Interne, Garda Națională (Rosgvardia) și alte organisme de supraveghere.

În decembrie 2017, șeful FSB, Aleksandr Bortnikov, a declarat că, în ultimii cinci ani, în Rusia au fost condamnați 137 de ofițeri de informații ai unor servicii secrete străine și agenți ai lor. „Agențiile de informații străine continuă încercările de a pătrunde în toate sferele de activitate ale statului nostru. Firește, aceasta întâmpină o ripostă din partea contrainformațiilor ruse”, a spus el. Tot atunci Bortnikov a mai spus că, în 2017, au fost dejucate 23 de atentate pe teritoriul Federației Ruse, iar în ultimii doi ani mai mult de 200 de persoane au avut interdicție de a părăsi țara, întrucât voiau să se alăture unor grupări teroriste din străinătate, conform aceluiași portal. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău