Vladimir Putin nu intenționează să-l felicite pe Volodimir Zelenski pentru învestirea în funcție de președinte al Ucrainei

  • 20 Mai 2019 14:40
Vladimir Putin nu intenționează să-l felicite pe Volodimir Zelenski pentru învestirea în funcție de președinte al Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin nu intenționează să-l felicite pentru învestirea în funcție pe noul președinte ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters și TASS, preluat de Agerpres.ro

Putin îl va felicita pe nou alesul președinte ucrainean Volodimir Zelenski dacă va face ''primele'' progrese în soluționarea conflictului din Donbas și va ameliora relațiile cu Rusia, a spus Peskov, fără să precizeze ce anume implică aceste ''prime'' progrese.

Crimeea este o regiune a Federației Ruse, problema apartenenței ei nu se pune, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, comentând afirmațiile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, învestit luni, cu privire la planurile sale de a readuce peninsula Crimeea în componența Ucrainei.

''În privința apartenenței Crimeii, aici, așa cum am spus în mod repetat, în general, o astfel de întrebare nu există și nu poate exista: Crimeea este una dintre regiunile Rusiei'', a afirmat Dmitri Peskov, citat de agenția de presă TASS.

În discursul rostit la ceremonia de învestire, noul președinte ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ''prima sarcină'' a președinției sale va fi să se ajungă la o încetare a focului în Donbas, în estul țării, și s-a declarat dispus la adoptarea unor ''decizii complexe'' în acest sens, potrivit EFE.

''Prima noastră sarcină este să realizăm o încetare a focului în Donbas'', a spus Zelenski, în discursul său inaugural, după ce a preluat funcția de șef al statului într-o ceremonie solemnă în Rada Supremă (parlamentul unicameral) de la Kiev.

''Vă pot asigura că sunt dispus să fac totul pentru ca eroii noștri să nu mai continue să moară. Nu mi-e teamă să iau decizii complexe. Sunt dispus să-mi pierd popularitatea și, dacă este necesar, chiar și funcția, pentru a instaura pacea'', a afirmat noul președinte ucrainean.

În același timp, el a subliniat că acest obiectiv trebuie realizat ''fără pierderi de teritorii''.

''Nu noi am început războiul, dar noi va trebui să-l încheiem. Suntem pregătiți pentru dialog și sunt convins că primul pas pentru începerea acestui dialog va fi întoarcerea tuturor prizonierilor ucraineni'' acasă, a adăugat el.

Zelenski a subliniat că Crimeea, anexată de Rusia în 2014 și regiunea Donbas, scena unui conflict armat care a izbucnit în același an, soldat cu peste 10.000 de morți până acum, sunt teritorii ucrainene. În acest context, el a remarcat că nu crede că este corect să se vorbească despre ''recuperarea teritoriilor pierdute'', deoarece ''nu poți pierde ceea ce îți aparține de drept''.

Referindu-se la estul Ucrainei, Volodimir Zelenski a trecut de la limba ucraineană la limbă rusă, lansând un apel la recuperarea populației rusofone din Donbas.

În acel moment, un deputat al Partidului Radical (naționalist), Oleh Liașko, l-a întrerupt pe președinte pentru că vorbea în limba rusă. Zelenski i-a răspuns că locuitorii vorbitori de limba rusă din Ucraina sunt și ei ucraineni. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău