Vladimir Putin: Noul bombardier strategic Tu-160 ''Piotr Deinekin'' va consolida triada nucleară a Federației Ruse

  • 25 Ianuarie 2018 15:45
Vladimir Putin: Noul bombardier strategic Tu-160 ''Piotr Deinekin'' va consolida triada nucleară a Federației Ruse

Președintele rus Vladimir Putin, aflat în campania electorală pentru al patrulea mandat, a vizitat joi uzina de aviație din Kazan, unde special pentru el a fost organizat un zbor demonstrativ al noului bombardier strategic supersonic T-160 ''Piotr Deinekin'', capabil să transporte rachete nucleare, relatează agenția de presă TASS și publicația Vzgliad.

''Acest nou avion reprezintă un pas important în dezvoltarea sferei de înaltă tehnologie și în consolidarea capacității de apărare a țării, întrucât acesta va fi unul dintre elementele aeriene ale triadei noastre nucleare'', a afirmat președintele rus.

Într-un discurs susținut cu această ocazie, Putin a subliniat că noul bombardier strategic Tu-160 ''Piotr Deinekin'' va consolida triada nucleară a Federației Ruse.

Zborurile de testare a acestui aparat au început abia săptămâna trecută, a indicat pentru TASS o sursă din industria de apărare rusă.

Bombardierul strategic ''Piotr Deinekin'' este cel mai mare avion militar, cu aripi în săgeată cu geometrie variabilă ('aripi mobile') și unul dintre cele mai puternice avioane de luptă din lume. În 2015, autoritățile ruse și-au anunțat decizia de a relua producția de serie a acestui tip de bombardier la uzina de avioane din Kazan. La 16 noiembrie 2017, noul avion a fost transferat din secția de asamblare finală la centrul de testări aeriene al uzinei. Datorită lucrărilor de modernizare, eficacitatea Tu-160M va crește cu 60%.

Președintele rus a fost invitat de conducerea uzinei să vină aici peste un an și jumătate pentru a pilota personal acest nou tip de bombardier.

În acest context, Vladimir Putin a amintit că a pilotat deja predecesorul actualului aparat un Tu-160.

''Trebuie să facem și o versiune civilă'', a afirmat șeful statului rus, atrăgând atenția că mai repede ajungi în prezent la New York decât de la Kaliningrad la Vladivostok.

Șeful companiei ruse United Aircraft Corporation (UAC), Iuri Sliusar, l-a informat pe președintele Vladimir Putin că societatea sa are deja în portofoliu proiectul unui astfel de avion supersonic civil.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău