Vladimir Putin l-a numit pe Xi Jinping „dragă prieten” și l-a chemat la Moscova. Președintele Chinei nu i-a răspuns la invitație

  • 30 Decembrie 2022 15:22
Vladimir Putin l-a numit pe Xi Jinping „dragă prieten” și l-a chemat la Moscova. Președintele Chinei nu i-a răspuns la invitație

Vladimir Putin a declarat vineri că se așteaptă ca președintele Chinei, Xi Jinping, să facă o vizită de stat în Rusia, în primăvara anului 2023, evenimentul dorindu-se a fi o demonstrație publică de solidaritate din partea Beijingului pe fondul invaziei ruse în Ucraina, scrie Reuters.

Vladimir Putin și Xi Jinping au programată, vineri, o discuție prin videoconferință. În declarațiile transmise în direct de televiziunea rusă de stat, Vladimir Putin a subliniat că relațiile dintre Rusia și China sunt tot mai importante ca factor de stabilizare și a spus că Moscova vizează aprofundarea cooperării militare dintre cele două țări, scrie Digi24.

"Vă așteptăm, dragă domnule președinte, dragă prieten, vă așteptăm în primăvara anului viitor într-o vizită de stat la Moscova. Asta va demonstra lumii întregi puterea relațiilor ruso-chineze în probleme cheie. Împărtășim aceleași puncte de vedere asupra cauzelor, cursului și logicii transformării în curs a peisajului geopolitic global, în fața presiunii și provocărilor fără precedent din partea Occidentului", i-a spus Vladimir Putin lui Xi Jinping.

Discursul lui Putin de la începutul videoconferinței sale cu liderul chinez a durat aproximativ opt minute. Răspunsul lui Xi a fost mult mai scurt și nu a făcut nicio referire la o vizită la Moscova, a remarcat Reuters, în baza traducerii oficiale în limba rusă. Deși Xi l-a numit pe Putin "prietenul său drag", declarația sa a fost mult mai reținută ca ton. El a spus, totuși, că China este pregătită să intensifice cooperarea strategică cu Rusia pe fondul a ceea ce el a numit o situație "dificilă" în întreaga lume.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu a fost încă stabilită o dată pentru vizita lui Xi. Până acum, China nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, dar cere insistent negocieri de pace între cele două tabere.

În același timp, Beijingul acuză Statele Unite și NATO că ar contribui la prelungirea războiului, prin susținerea fără precedent acordată Ucrainei. Rusia a cerut de mai multe ori sprijin militar din partea Chinei prin furnizarea de armament și tehnologie, dar Beijingul a păstrat o atitudine prudentă pentru a nu intra în conflict cu Occidentul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,57 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău