Vladimir Putin a inaugurat două centrale electrice în Crimeea, la cinci ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia

  • 18 Martie 2019 14:50
Vladimir Putin a inaugurat două centrale electrice în Crimeea, la cinci ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a inaugurat luni două centrale electrice în Crimeea, unde s-a deplasat pentru a marca cinci ani de la anexarea de către Rusia de la Ucraina a acestei peninsule din Marea Neagră, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Cele două centrale electrice, situate în orașele Sevastopol și Simferopol, au fost inaugurate parțial anul trecut, însă lansarea de luni a marcat momentul în care ele au început să funcționeze la capacitate maximă.

Aceleași instalații s-au aflat în centrul unui scandal internațional după ce compania germană de inginerie Siemens a spus că turbinele sale electrice au fost instalate la centrale fără ca ea să aibă cunoștință de asta și prin încălcarea sancțiunilor Uniunii Europene. Rusia a negat acest lucru.

Putin, care a transferat miliarde de dolari din banii contribuabililor ruși în Crimeea de când Moscova a preluat controlul asupra peninsulei în 2014, a participat la lansarea centralei de la Sevastopol. El a supravegheat de asemenea prin videoconferință și lansarea unității de la Simferopol.

Anterior în cursul zilei de luni, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că ceremonia va arăta că peninsula poate să își asigure în premieră nevoile energetice. Înainte de anexare, Ucraina asigura 80% din nevoile de electricitate ale Crimeii.

Ucraina susține că își dorește înapoi Crimeea, peninsulă pe care majoritatea țărilor o recunosc ca teritoriu ucrainean.

Rusia spune însă că această chestiune este definitiv încheiată și că referendumul organizat în 2014 după ce forțele ruse au ocupat peninsula a arătat că locuitorii Crimeii vor să facă parte din Rusia.

Putin urmează să mai susțină luni un discurs la un concert aniversar și va discuta cu localnici și oameni de afaceri despre ce a reușit să obțină sau nu Rusia în Crimeea în ultimii cinci ani.

Rusia a cheltuit mulți bani în încercarea de a integra Crimeea și de a-i reduce dependența de Ucraina, inclusiv prin construirea unui pod uriaș pentru a lega peninsula de sudul Rusiei. Însă sancțiunile occidentale care urmăresc să pedepsească Rusia pentru anexarea Crimeii au contribuit la izolarea peninsulei, ducând la creșterea prețurilor și la încetinirea dezvoltării.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău