Vladimir Putin a creat pentru Dmitri Medvedev postul de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei

  • 06 Februarie 2020 19:41
Vladimir Putin a creat pentru Dmitri Medvedev postul de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat joi legea prin care este înființată funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, creată special pentru fostul premier Dmitri Medvedev, relatează agenția EFE.

Acest post i-a fost oferit de Putin lui Medvedev după ce acesta a demisionat în urma discursului în care liderul de la Kremlin a anunțat schimbări constituționale majore.

Consiliul de Securitate al Rusiei este prezidat de Putin. Conform legii pe care acesta a promulgat-o, el va avea prerogativa de a-l numi și demite pe vicepreședintele Consiliului, ale cărui atribuții vor fi de asemenea stabilite de liderul de la Kremlin.

Dmitri Medvedev a fost un politician cheie pentru Putin, el preluând președinția Rusiei între 2008 și 2012 pentru ca actualul șef al statului să poată respecta prevederile constituționale care nu îi permiteau mai mult de două mandate prezidențiale consecutive.

Principala măsură de reformă constituțională anunțată de președintele rus pe 15 ianuarie vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se legislativului prerogativa alegerii șefului guvernului pe care președintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de șeful statului.

Totuși, Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 și care conform Constituției în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidențial. Anunțul său privind revizuirea Constituției este însă interpretat de unii analiști și opozanți drept un indiciu că Putin își plănuiește viitorul pentru perioada post-2024.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău