Vladimir Putin a aprobat o nouă Strategie de Securitate Națională a Rusiei

  • 03 Iulie 2021 17:11
Vladimir Putin a aprobat o nouă Strategie de Securitate Națională a Rusiei

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a aprobat noua Strategie de Securitate Națională a țării, care constată că "forțe distructive" interne și externe încearcă să folosească actualele provocări pentru a destabiliza Rusia, transmite sâmbătă EFE.

Documentul, de 43 de pagini, publicat sâmbătă pe portalul digital de informații guvernamentale, subliniază că sporirea infrastructurii militare a NATO în apropierea frontierelor ruse și exercițiile pentru posibila folosire a armelor nucleare împotriva Rusiei cresc amenințările militare cu care se confruntă țara.

"Forțe distructive din exterior și din interiorul țării încearcă să folosească dificultățile socio-economice obiective în Federația Rusă pentru a stimula procese sociale negative și pentru a agrava conflicte interetnice și interconfesionale", se menționează în text.

Noua Strategie, care o înlocuiește pe cea aprobată la 31 decembrie 2015, semnalează că dezvoltarea rapidă a tehnologiilor informației și comunicațiilor este însoțită de posibilitatea sporirii amenințărilor pentru siguranța cetățenilor, a societății și a statului.

"Folosirea în Federația Rusă a tehnologiilor informației și a echipamentelor de telecomunicații străine crește vulnerabilitatea resurselor informatice ruse, inclusiv instalațiile de infrastructură critice", se menționează în document.

Pentru a face față acestei provocări, noua strategie își propune să sporească securitatea și stabilitatea sistemului de alimentare cu energie, a sectorului rus de internet și a altor infrastructuri, precum și să blocheze controlul străin asupra funcționării acestor sisteme.

În ceea ce privește securitatea economică, documentul subliniază nevoia de "a depăși dependența critică a economiei ruse de importul de tehnologii și echipamente" și de a întări sistemul financiar al țării și suveranitatea sa. În acest scop, printre alte măsuri, noua strategie are în vedere reducerea folosirii dolarului american în comerțul cu străinătatea.

Noua strategie include și un capitol referitor la "apărarea valorilor etico-spirituale tradiționale ruse, a culturii și memoriei istorice" și acuză Statele Unite și aliații lor că atentează la aceste valori. "Sabotajul informativo-psihologic și 'occidentalizarea' culturii sporesc pericolul ca Federația Rusă să-și piardă suveranitatea culturală", avertizează documentul.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău