Vladimir Hotineanu respinge acuzațiile ONG-urilor din mass-media
-
17 Martie 2015 13:27
Mai multe organizații de presă se declară îngrijorate de politizarea excesivă a instituțiilor de reglementare în domeniul audiovizualului.
Reprezentanți ai ONG-urilor de media au criticat modul de selectare și alegere a candidaților la funcția de membru al Consiliului de Observatori al Companiei Teleradio Moldova și se tem că într-un mod similar se va proceda și în cazul Consiliului Coordonator al Audiovizualului.
Parlamentul a ales recent patru membri ai Consiliului de Observatori al Teleradio-Moldova în urma unui proces care a durat mai bine de un an, timp în care instituția respectivă a fost nefuncțională. Societatea civilă afirmă însă faptul că cei patru membri au fost aleși pe criterii politice și nu de profesionalism și că într-un mod similar ar putea să se procedeze și în cazul concursului de suplinire a trei locuri vacante la CCA.
Criteriul de profesionalism, de experiență relevantă în domeniu nu a fost cel de care s-au condus parlamentarii noștri. Până la urmă cred că eu nu doresc ca în CO să vină oameni care să promoveze reforma care stagnează de atâta timp la TRM, să facă ceva care să schimbe lucrurile. Eu au alte interese și le urmează, a declarat directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.
De profesionalismul membrilor instituțiilor de reglementare depinde și calitatea presei din Republica Moldova, consideră directorul executiv al Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi. El a precizat că domeniul presei se confruntă cu probleme grave care pot afecta și securitatea țării.
Pentru că în asemenea hal au fost desemnați avem situația de astăzi: o monopolizare a spațiului informațional, a pieței mediatice și a pieței publictății comerciale, avem o invazie masivă a serviciilor de programe străine, foarte des nocive pentru cetățeanul nostru. Fără o suveranitate informațională, există suveranitate statală?, a declarat Ion Bunduchi.
Solicitat de Radio Chișinău, președintele comisiei parlamentare de profil Vladimir Hotineanu a negat însă acuzațiile.
”Au participat la concursul organizat de CCA, s-a votat în comisie, au fost repetat audiați cei care au trecut concursul la CCA și în felul acesta. Nu, asta nu este corect. Noi acuzăm, ce să facem? E normal să acuzăm”, a spus Vladimir Hotineanu.
În scurt timp, Parlamentul urmează să aleagă trei membri ai CCA și încă doi ai Consiliului de Observatori ai radioteleviziunii publice.