Vladimir Cebotari, lăsat fără imunitate parlamentară

  • 19 Septembrie 2019 14:39
Vladimir Cebotari, lăsat fără imunitate parlamentară

Parlamentul a aprobat demersul procurorului general interimar Dumitru Robu privind retragerea imunității parlamentare a deputatului PDM Vladimir Cebotari, pentru a fi cercetat în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, relatează Radio Chișinău.

Procurorul a cerut o procedură similară în privința deputatului Partidului Șor, Petru Jardan, dar acesta nu se află în țară. 

Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității parlamentare a doi deputați, dar Comisia juridică a decis examinarea cererii în privința lui Petru Jardan, care nu ar fi în prezent în țară, la o ședință ulterioară. Petru Jardan este fostul director al Companiei „Avia-Invest” care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, după concesionarea acestuia. Amintim că o comisie parlamentară de anchetă a identificat un șir de nereguli la procedura de concesionare.

Vladimir Cebotari, care a condus mai multe întreprinderi de stat în domeniul aviatic, fost ministru-adjunct al Transporturilor și ex-ministru al Justiției, a fost membru al unei comisii de lucru privind concesionarea Aeroportului.

Vladimir Cebotari a depus astăzi actele pentru a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău din partea Partidului Democrat.

Procurorul Dumitru Robu susține că există bănuieli rezonabile că Vladimir Cebotari ar fi încălcat legea.

Opoziția califică cererile de retragere a imunității parlamentare drept răfuială politică. Liderul PDM Pavel Filip a cerut retragerea imunității parlamentare a tuturor colegilor săi de partid.

Direcția juridică a Parlamentului a menționat, însă, că această procedură nu corespunde legii.

De asemenea, Vladimir Cebotari a negat acuzațiile aduse, menționând că a activat într-o comisie care a avut atribuții pur tehnice și nu a avut posibilitatea de a influența deciziile de concesionare a aeroportului care au fost luate de Guvern. Vladimir Cebotari a mai declarat că în spatele acțiunilor împotriva sa ar sta ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase și ar avea legătură directă cu intenția sa de a candida la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău.

Deputații PDM au părăsit sala de ședințe înainte de procedura de votare a demersului procurorului general interimar.

Amintim că anterior, majoritatea legislativă a mai ridicat imunitatea parlamentară a lui IlanȘor, condamnat de prima instanță în dosarul fraudei bancare din 2014, în prezent aflat peste hotare. De asemenea, marți au rămas fără imunitate parlamentarele Marina Tauber și Reghina Apostolova, din Partidul Șor, reținute în aceeași zi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău