Vladimir Bolea: Vom solicita instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii

  • 21 Iulie 2022 08:00
Vladimir Bolea: Vom solicita instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va solicita Comisiei Situații Excepționale instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii. Anunțul a fost făcut de ministrul Vladimir Bolea, potrivit căruia instituirea situației excepționale este necesară în contextual secetei severe din acest an. Ministrul a menționat că roada de grâu este mai mică față de cifrele prognozate, iar porumbul a fost compromis în proporție de sută la sută, în special, în sudul țării, notează IPN.

Ministrul agriculturii spune că deși procesul de recoltare nu este finalizat, datele preliminare relevă o roadă modestă în acest an, comparativ cu anul trecut. Chiar dacă seceta a compromis o mare parte din roadă, ministrul dă asigurări că nu există premisele unei crize alimentare.

„Vorbim de secetă cu consecințe de până la 100%  prejudicii în sudul Republicii Moldova, fiind vorba de Căușeni, Ștefan Vodă, Basarabeasca. La grâu roada nu este cea așteptată. Din ce s-a strâns până acum, pentru că la nord încă nu s-a finalizat procesul de recoltare, avem de la 2 la 4 tone la hectar. Este o roadă mult mai mică decât anul trecut, dar asta nu înseamnă că avem vreun pericol de criză alimentară. La sud, culturile de porumb sunt compromise, chiar dacă mai plouă, ele nu mai pot fi salvate. Mai poate fi salvată doar floarea-soarelui, dacă plouă ”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

Vladimir Bolea spune că pentru a depăși situația critică din domeniul agriculturii este necesară restabilirea funcționalității sistemelor de irigare și sporirea accesului fermierilor la apele de suprafață. Pentru soluții prompte, urmează să fie instituită stare de urgență în domeniul agriculturii.

„La următoarea ședință a CSE, Ministerul Agriculturii va veni cu propunerea instituirii situației excepționale în agricultură, ceea ce va facilita irigarea la scară mică și accesul la sursele de apă. Paradoxul este că avem râul Nistru care are cotele scăzute, dar este totuși apă și alături este un pământ secetos. În acest context am discutat cu Ambasada SUA și cu alți donatori să identificăm țări care ar putea să investească, cum a fost programul Compact ca să reabilităm sistemele  de irigare centralizate”, a mai spus ministrul agriculturii și industriei alimentare.

La 19 iulie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod portocaliu și roșu de secetă hidrologică în râurile din țară, iar pentru râul Nistru a fost emis cod galben. În Nistru se atestă o scădere a apei cu 30 - 40 %, în râul Prut apa a scăzut cu 15-30% sub media multianuală a lunii iulie, iar în râurile mici cu 10 - 20 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău