Vladimir Bolea: Circa 52 la sută din produsele lactate consumate de către cetățenii Republicii Moldova sunt din import

  • 09 Martie 2023 14:54
Vladimir Bolea: Circa 52 la sută din produsele lactate consumate de către cetățenii Republicii Moldova sunt din import

Mai mult de jumătate din produsele lactate consumate de în Republica Moldova sunt din import, a confirmat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, într-un interviu pentru „Radio Chișinău”. Oficialul spune că acesta este un procent mare, însă subliniază că în următorii doi ani autoritățile își propun să revitalizeze dimensiunea producerii laptelui în fermele de vaci.

Potrivit ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, circa 52 la sută din produsele lactate consumate de către cetățenii Republicii Moldova sunt din import. Totuși, autoritățile își propun să revitalizeze dimensiunea producerii laptelui în fermele de vaci, în următorii doi ani.

 „Toate cifrele sunt cu aproximație de la an la an. Și dacă vă mai spun că noi consumăm circa 568 mii de litre de lapte…și noi producem în ferme aproximativ 30 de mii, încă vreo 200 de mii sunt produse în condiții casnice de către crescătorii de animale și colectate  prin cele aproximativ cele 500 de centre de colectare a laptelui la nivel național”, menționează Vladimir Bolea.

Vladimir Bolea a explicat de ce produsele lactate din import sunt mai ieftine în magazine ca cele autohtone.

 „Când vorbim despre producția de import, evident că este mai ieftină, ea este produsă în țări UE, unde subvenția este mai mare decât în Rep. Moldova și productivitatea este  incomparabilă cu cea din Rep. Moldova. Noi avem vaci care dau 14 litri de lapte. În Occident, dau 35-40 litri. Productivitatea e atât de mică în Rep. Moldova încât este evident că prețurile vor fi mari”, spune Vladimir Bolea.

Ministrul consideră că s-a exagerat atunci când ANSA a anunțat că în medie 80% din produsele denumite „plăcinte cu brânză” nu conțin brânză, ci un amestec cu produse pe bază de grăsimi vegetale. Totuși, Vladimir Bolea nu a exclus că există agenți economici care nu sunt de bună credință.

Oficialul s-a referit și la diversificarea piețelor pentru produsele autohtone. Potrivit ministrului, exporturile de mere în Uniunea Europeană s-au majorat de la 1000 de tone la 11 mii de tone, iar  în Arabia Saudită de la 100 de tone la 1500 de tone.

El a infirmat faptul că merele cultivate în R. Moldova sunt de calitate rea. Ministrul a spus că anumite probleme comerciale se referă la omogenizarea fructelor. Vladimir Bolea a mai spus că producția de mere nu va rămâne în câmp:

„Depinde de agricultori, dar niciodată nu au fost lăsate mere în câmp. Este un fals înmulțit de toată lumea. Merele se adună într-un singur loc, ulterior se încarcă în utilaje și se duc la suc”, spune Vladimir Bolea.

Ministrul s-a referit la și la producția de cereale, care în opinia lui sunt produse în exces. Vladimir Bolea a subliniat că din acest motiv segmentul de agricultură trebuie reformat, astfel încât să fie reorientat spre produsele cu o valoare mai mare.

Mai multe detalii cu privire la subiectele abordate cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, aflați marți, 14 martie, după știrile de la ora 10, în cadrul emisiunii „Nimic confidențial” cu Mihaela Dicusar.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-3,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău