Vladimir Andronachi, plasat în arest. PA: Refuză să dea declarații

  • 03 Noiembrie 2022 18:25
Vladimir Andronachi, plasat în arest. PA: Refuză să dea declarații Agora

Fostul deputat al Partidului Democrat, Vladimir Andronachi, a fost plasat în arest pentru un termen de 30 de zile, în temeiul mandatului judecătorului de instrucție. Procuratura Anticorupție precizează că fostul parlamentar a pledat nevinovat și refuză să dea declarații, transmite IPN.

„Faptele incriminate constituie activități realizate de către un grup de persoane în toamna anului 2014. Utilizând acte fictive și informații false, persoanele au determinat încheierea cu Banca de Economii SA a unui contract de investiții sub falsul motiv de reconstrucție și reparație a unui nou sediu pentru bancă. În temeiul acestui contract, banca a transferat circa 32 milioane MDL unei companii controlate efectiv de către Vladimir Andronachi, pe care ultimul i-a convertit, plasat și stratificat prin intermediul mai multor companii nerezidente cu conturi deschise în două bănci din Letonia. Circa 6 milioane de lei au fost restituiți către Banca de Economii SA în proces de lichidare în 2015, rezultând un prejudiciu total de circa 26 de milioane de lei. În mare parte, banii sustrași prin escrocherie și spălare de bani au fost utilizați pentru cheltuieli personale, procurarea unor bunuri imobile și automobile, precum și investirea în alte afaceri”, se arată într-un comunicat de presă al PA.

În legătură cu acuzațiile oficiale aduse lui Vladimir Andronachi, procurorii au identificat și aplicat, cu suportul ARBI a CNA, sechestre în sumă totală de aproximativ 26 de milioane de lei, inclusiv bunuri imobile, cote-părți în capitalul social al unor companii, și mijloace bănești. Aceasta constituie echivalentul prejudiciului cauzat prin acțiunile incriminate învinuitului și altor persoane în episodul investigat în cadrul cauzei penale „frauda bancară”.

PA mai menționează că o parte din suma de bani obținuți prin aceeași schemă au fost utilizați pentru procurarea de către Vladimir Plahotniuc a unui avion. Cu referire la acest episod ce îl vizează pe fostul lider PDM, Procuratura Anticorupție amintește că a finalizat investigațiile și a expediat judecătorului de instrucție un demers pentru a trimite cauza penală în instanța de judecată în lipsa învinuitului în august 2022. O decizie în acest sens încă nu a fost pronunțată, următoarea ședință de judecată urmând să aibă loc azi, 3 noiembrie.

În luna martie 2022, pentru aceleași fapte alte trei persoane au fost trimise în instanța de judecată, judecarea cauzei fiind la etapa de cercetare judecătorească, ședințele de judecată fiind publice.

Alte trei persoane au statut de învinuit pentru fapte de participare la escrocherie și spălare de bani. În privința uneia din acestea au fost dispuse investigații în vederea căutării și eliberat un mandat de arest în contumacie. Totodată, Procuratura Anticorupție a expediat toate actele necesare în vederea anunțării în căutare internațională a acestuia, și va asigura terminarea urmăririi penale în termeni proximi.

În prezent, peste 60 de persoane au statut de învinuit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:5,66 m/s
Wed
-1
Thu
-2
Fri
-1
Sat
-0
Sun
1
Arhivă Radio Chișinău