Vlad Țurcanu: Vizitele PSRM la Moscova sunt o practică păguboasă pentru R.Moldova, acest comportament ar trebui investigat de serviciile de securitate

  • 17 Aprilie 2019 13:54
Vlad Țurcanu: Vizitele PSRM la Moscova sunt o practică păguboasă pentru R.Moldova, acest comportament ar trebui investigat de serviciile de securitate

Toți deputații socialiști au mers într-o deplasare la Moscova, după ce anterior și președintele Igor Dodon, dar și liderul formațiunii Zinaida Greceanîi au mai efectuat vizite în capitala Rusiei. Experții consideră că deplasările tot mai dese în Rusia ale socialiștilor au legătură cu negocierile politice de la Chișinău, dar atrag atenția asupra pericolelor pe care le comportă o subordonare tot mai vizibilă a acestei formațiuni intereselor altui stat, relatează Radio Chișinău.

PSRM susține că întreaga fracțiune a partidului, de 35 de deputați, a zburat la Moscova la invitația conducerii Dumei de Stat a Federației Ruse. Acolo socialiștii au avut mai multe întrevederi, inclusiv cea a Zinaidei Greceanîi cu președintele Dumei, Veaceslav Volodin. Un scurt comunicat al instituției menționează că Zinaida Greceanîi a vorbit despre discriminarea limbii și a presei ruse în Republica Moldova și s-a pronunțat pentru participarea Republicii Moldova la proiectele integraționiste eurasiatice. De cealaltă parte, Veaceslav Volodin i-a invitat pe socialiști să vină și cu alte ocazii la Moscova.

Zinaida Greceanîi a fost prezentă și la un post rusesc de televiziune unde a reiterat viziunile și condițiile PSRM pentru o coaliție cu Blocul ACUM.

Vizitele tot mai dese ale socialiștilor la Moscova în contextul crizei politice și al încercărilor de a crea o coaliție de guvernare la Chișinău sunt un mod de a le arăta competitorilor politici că au un protector în capitala Rusiei, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Vlad Țurcanu. În opinia sa, această practică este una păguboasă pentru Republica Moldova, iar acest comportament ar trebui investigat de serviciile de securitate.

„Eu cred că ceea ce face PSRM la ora actuală trebuie de investigat de serviciile de securitate pentru că reprezintă Republica Moldova. Deci, din punctul meu de vedere trebuie văzut în ce măsură mandatul pe care ei îl prezintă la Moscova reprezintă interesele Republicii Moldova. Dacă nu, se încetățenește o practică ce face Republica Moldova și mai vulnerabilă decât este”.

Amintim că în ultimele două săptămâni și Igor Dodon a fost de două ori la Moscova, chiar dacă susține că o dată a fost doar în trecere prin capitala rusă, în drum de la Minsk spre Chișinău. De asemenea, s-a scris că o dată, în aceeași perioadă cu Igor Dodon, în capitala Rusiei s-a aflat și Zinaida Greceanîi, iar analiștii politici au comentat că aceste vizite au loc în legătură cui discuțiile despre o majoritate politică la Chișinău.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău