Vlad Țurcanu | Proiectele controversate privind funcționarea limbilor, statutul Găgăuziei sau cel prin care Taraclia ar urma să primească statut de raion etnocultural, comportă elemente clare de federalizare a R. Moldova

  • 16 Decembrie 2020 16:28
Vlad Țurcanu | Proiectele controversate privind funcționarea limbilor, statutul Găgăuziei sau cel prin care Taraclia ar urma să primească statut de raion etnocultural, comportă elemente clare de federalizare a R. Moldova

Proiectele controversate privind funcționarea limbilor, statutul Găgăuziei sau cel prin care Taraclia ar urma să primească statut de raion etnocultural, care se regăsesc pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului, comportă elemente clare de federalizare a R. Moldova, atenționează comentatorul politic Vlad Țurcanu.

El observă, într-un interviu pentru Radio Chișinău, că acestea au loc pe fundalul unei revanșe a PSRM după pierderea alegerilor prezidențiale, dar și a slăbirii instituțiilor statului, care ar urma să prevină astfel de acțiuni:

„Aceste inițiative sunt concepute ca niște bombe cu ceas. Sunt elemente clare de federalizare, operate pe furiș, la repezeală, de o forță politică practic angajată în mod fățiș în slujba unei alte țări. Iar toate acestea se întâmplă, din păcate, pe fundalul unei rezistențe minime din partea sistemului foarte slăbit și pe alocuri inexistent sau complice chiar. Vorbim aici de sistemul judecătoresc, poate cu excepția Curții Constituționale, serviciile speciale și alte mecanisme, care, în teorie fiind de frână și echilibru, ar putea opri acest dezmăț.

În același timp, din punct de vedere politic, aceste lucruri se fac din disperare, pentru că PSRM și partenerii săi de ocazie acum încearcă să se arate în fața Federației Ruse, în fața publicului lor, ca o grupare care le reprezintă interesele.  Pe toate celelalte dimensiuni esențiale, practice, combaterea pandemiei, îmbunătățirea condițiilor de viață a populației, lupta anti-corupție, investigarea fraudei bancare – PSRM a eșuat pe toate liniile. Ce-i rămâne acum să facă decât să erodeze bazele și așa putrede ale statalității moldovenești, pentru a putea conta PSRM în acest haos pe care îl declanșează și îl adâncește. PSRM va putea constata, însă, anul viitor, că va fi blocat în aceste inițiative. Am și văzut că s-a opus Curtea Constituțională și alte instituții, ca CNA. Vor fi riposte puternice din partea poporului în primul rând, din partea Președinției, Maia Sandu, și prin alte instrumente pe care PSRM acum le neglijează, dar ele există. PSRM își sapă singur groapa.

-De ce apar astfel de proiecte acum, pe sfârșit de an, când sunt altele  mult mai importante de votat, precum legile bugetului, într-o perioadă grea pentru economia R. Moldova. Cât de necesare și actuale sunt aceste inițiative?

-Dacă am spune că sunt iresponsabili nu am spune totul. Dodon și PSRM se răzbună pe societate pentru eșecul de la prezidențiale. E o revanșă emoțională pe care nu și-o pot stăpâni. Ceea ce vorbește despre deriva morală și psihologică în care se află. După ce ani de zile Dodon a încercat să se disocieze de acțiunile partenerilor săi, Plahotniuc și Șor, acum pur și simplu a lăsat jos masca, a fraternizat cu aceștia, este mână în mână cu ei. Ceea ce nu e rău pentru societate că în felul acesta îi deslușește fața adevărată, dacă mai existau îndoieli. Dar se înșală, forțând în felul acesta nota. E o întreagă societate împotriva sa, ceilalți din jur îi sunt dușmani, este comunitatea internațională, care îi va arăta repede limitele. Dodon nu este de capul său într-o societate, deși cu dezechilibre, dar cu încă destule energii reformatoare și de normalitate.

- Totuși, mai multe proiecte au trecut în prima lectură, iar ei au o majoritate, chiar dacă e una neformală, în Parlament.

- Se vor răsturna toate acestea la momentul cuvenit, prin metode legale, pentru că se pune în felul acesta bazele unei situații pentru care R. Moldova a luptat timp de decenii. Se întorc lucrurile la începutul anilor 90, de către o grupare revanșardă, care, dacă va continua în felul acesta, se va putea pune problema, la un moment dat, de a fi scoasă în afara legii”, a spus comentatorul politic Vlad Țurcanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău