Vlad Țurcanu: Noul director al SIS, Vitalie Pîrlog, ar putea lua decizii în funcție de interesele PDM (Ora de Vârf)

  • 21 Decembrie 2017 17:44
Vlad Țurcanu: Noul director al SIS, Vitalie Pîrlog, ar putea lua decizii în funcție de interesele PDM (Ora de Vârf)

Noul director al  SIS, Vitalie Pârlog,  ar putea fi dependent politic de majoritatea parlamentară, iar  deciziile și acțiunile sale ulterioare ar putea fi luate în funcție de  prioritățile acestei majorități parlamentare, atenționează analistul politic Vlad Țurcanu.

El a amintit, în cadrul  la emisiunea Ora de Vârf de la Radio Chișinău, că Igor Dodon a fost  exclus din procesul de alegere a directorului SIS, printr-o modificare legislativă fiind lipsit de o prerogativă importantă pe care o avea șeful statului până la el.

„Vitalie Pârlog a revenit într-o funcție de mare însemnătate pentru climatul public din R. Moldova și modul în care se poziționează Chișinău față de riscurile de securitate cu care ne confruntăm. El a fost ministru al Justiției pe perioada lui Vladimir Voronin și să nu uităm că, în acea perioadă, actualul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc avea puternici conexiuni cu PCRM.

Mulți demnitari comuniști s-au alăturat ulterior formațiunii politice conduse de Vlad Plahotniuc și au fost numiți în funcții importante. E de presupus că această relație dintre liderul PD și anumiți fruntași comuniști are un istoric și aici putem întrevedea o rațiune a numirii lui Vitalie Pârlog în funcția de director SIS.

Să observăm că din acest proces este exclus președintele Republicii Moldova, printr-o modificare legislativă făcută înainte ca Igor Dodon să ajungă la președinție, el fiind lipsit de o prerogativă extrem de importantă. O verigă importantă, ca cea reprezentată de președinte, nu mai are un cuvânt de spus aici.

Ceea ce poate însemna că directorul SIS va fi dependent politic de o majoritate parlamentară, iar deciziile  și acțiunile sale ulterioare ar putea fi luate în funcție de  prioritățile acestei majorități parlamentare pe care Republica Moldova o are la ora actuală. Din punct de vedere democratic, ar fi de discutat această procedură, dar știind reflexele antinaționale ale lui Igor Dodon, s-a ajuns la această decizie tocmai pentru ca acesta să exclus din acest proces decizional”, spune Vlad Țurcanu.

Vlad Țurcanu a mai amintit că fostul director SIS Mihai Bălan a promovat o nouă strategie de securitate a Republicii Moldova, respinsă de Igor Dodon și care nu a mai ajuns să fie votată în Parlament.

În anumite cercuri politice se dorește prezervarea unei situații care nu cadrează cu interesele naționale are Republicii Moldova, a concluzionat expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău