Vlad Țurcanu: Este important că Ucraina manifestă inițiativă în rezolvarea conflictului transnistrean (Ora de vârf)

  • 31 Ianuarie 2017 18:43
Vlad Țurcanu: Este important că Ucraina manifestă inițiativă în rezolvarea conflictului transnistrean (Ora de vârf)

Este important că Ucraina manifestă inițiativă în rezolvarea conflictului transnistrean, a comentat fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu anunțul Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatișin că autoritățile de la Kiev elaborează un plan de soluționare a conflictului transnistrean.

Vlad Țurcanu a amintit, în cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău, de un alt plan ucrainean, denumit Planul Iușcenko, din 2005, alcătuit de actualul președinte ucrainean, Petro Porosenko, pe atunci șef al Consiliului Suprem de Securitate și Apărare. Planul cuprindea, între altele, transformarea contingentului de miliari din zonă, prin includerea unei forțe OSCE, control internațional asupra uzinelor militare din regiune și controlul granițelor.  

Totodată, potrivit lui Vlad Țurcanu este important ca reglementarea conflictului transnistrean să fie coordonată între Chișinău și Kiev.

„În primul rând este important că Ucraina manifestă inițiativă în această privință în condițiile în care părțile din formatul 5+2 nu au o asemenea inițiativă, iar Chișinăul are o poziție bifurcată, pe de o parte aceea a lui Igor Dodon pe de alta aceea a Biroului pentru reintegrare. Numai că nimic din ce a cerut și Kievul și OSCE și Chișinăul  în permanență, nu se întâmplă la Tiraspol, astfel încât e greu de presupus cum va arăta un asemenea plan viabil . Tiraspolul, susținut de Moscova va pleda în continuare pentru a obține totul și pentru a nu ceda nimic.”

Fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu a atenționat că în prezent nu este cea mai bună perioadă pentru rezolvarea conflictului transnistrean, având în vedere că Statele Unite încă nu și-a profilat poziția pentru conflictele înghețate.  

Amintim că Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatișin a anunțat  că autoritățile de la Kiev elaborează un plan de soluționare a conflictului transnistrean. El a făcut această declarație în cadrul discuțiilor cu liderul separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski, cu care s-a întâlnit luni, 30 ianuarie, la Tiraspol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău