Vlad Țurcanu, despre insistența Chișinăului de a introduce subiectul armatei ruse la ONU: Batem pasul pe loc, dar ne manifestăm la nivel retoric
-
30 August 2017 17:56
Există dubii că autoritățile de la Chișinău și-au asigurat sprijinul necesar internațional atunci când au solicitat introducerea pe agenda Adunării Generale a ONU a chestiunii privind retragerea armatei ruse, consideră comentatorul politic Vlad Țurcanu.
El a semnalat, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău, că autoritățile moldovene nu întreprind nimic la modul practic pentru independența Republicii Moldova.
„Prima întrebare firească este în ce măsură autoritățile dețin sprijin internațional în această problemă nu doar la nivel retoric, dar practic? Ar trebui să luăm distanța cuvenită față de această inițiativă și să nu exultăm prea mult. În primul rând deoarece consecințele practice s-ar reduce la o daună de imagine pentru Federația Rusă, admițând că cererea va fi acceptată și s-ar acumula un număr mare de țări care ar susține demersul”, a declarat Vlad Țurcanu.
„În realitate, nu vedem acțiuni care să completeze această acțiune politică și diplomatică. Decât că la răstimpuri câte un militar rus este întors din drum când aterizează pe aeroportul internațional Chișinău. În schimb am văzut destule elemente de colaboraționism cu entități ale regimului de la Tiraspol. Iar în politica internă lucrurile par și mai complicate, având în vedere această atmosferă neo-sovietică amintind și concertele cu artiști ruși, dar și votul comun pentru sistemul electoral mixt al PD și PSRM, care face tot mai pregnantă impresia că asistăm la o un fel de restaurație mascată în Republica Moldova”.
Astfel, Vlad Țurcanu a sugerat că cererea Chișinăului ar putea fi calificată mai degrabă ca o acțiune de PR. „Batem pasul pe loc, cum s-ar spune pe românește, dar ne manifestăm la nivel retoric”.
Amintim că reprezentantul permanent al R. Moldova la ONU, Victor Moraru, a trimis Secretariatului ONU o scrisoare prin care solicită punerea în discuție în cadrul apropiatei Sesiuni a Adunării Generale a ONU, problema retragerii militarilor străini de pe teritoriul ei.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că este vorba de staționarea ilegală a Grupului operativ de trupe ruse pe teritoriul țării în ultimii 25 de ani, fapt care contravine prevederilor constituționale, neutralității permanente, suveranității și principilor imperative ale dreptului internațional.
Moscova a criticat dur inițiativa, iar ambasadorul Moldovei în Rusia Andrei Neguța a fost convocat la MAE rus unde inițiativa Chișinăului a fost calificată drept „provocatoare”.