Vlad Țurcanu, despre decretul lui Igor Dodon: Nu va exista cadrul necesar pentru contracararea unor amenințări de securitate

  • 27 Iunie 2017 22:02
Vlad Țurcanu, despre decretul lui Igor Dodon: Nu va exista cadrul necesar pentru contracararea unor amenințări de securitate

Retragerea a proiectului strategiei securității naționale de către Igor Dodon va avea drept consecință lipsirea statului de un cadru necesar pentru contracararea unor amenințări de securitate și pentru orientarea R. Moldova spre spațiul euroatlantic, atenționează fostul consilier al lui Nicolae Timofti, Vlad Țurcanu, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău.

„Prima consecință este că adoptarea Strategiei de securitate va fi amânată pentru o perioadă indefinită. Din păcate, s-a pierdut mult timp până acum pentru că încă în 2015 trebuia să fie adoptată această strategie, dar din cauza instabilității politice și mai curând din cauza unei voințe politice pronunțate, adoptarea strategiei respective a fost amânată ca să ajună acum dependentă de pixul lui Igor Dodon care retrage proiectul din Parlament pentru ca să promoveze altă strategie, putem bănui ce fel de concepte ar urma să se regăsească în strategia pe care o imaginează Igor Dodon și consilierii săi. Dar instituțiile statului, în actualul context politic au o altă abordare decât I. Dodon și acesta nu va reuși să schimbe vectorii stipulați în textul actual, dar va opri procesul. În felul acesta, setul de concepte de care are nevoie statul și instituțiile statului va fi lipsă în continuare, astfel încât nu va exista cadrul necesar pentru contracararea unor amenințări de securitate și așezarea R.Moldova pe un traseu fără cale întoarsă spre spațiul euroatlantic. Se vor menține și se vor adânci problemele structurale ale cadrului instituțional, în primul rând nu vom avea o abordare integrată a politicii externe. Nu va scrie negru pe alb cum ne raportăm față de UE, NATO, România, SUA, Rusia, sau Ucraina, deci vom orbecăi în contradicții la cel mai înalt nivel. Instituțiile statului, neavând un asemenea document conceptual nu vor putea să acționeze, de exemplu, pentru contracararea unor amenințări militare din partea Transnistriei sau pentru contracararea războiului informațional la care este supusă R.Moldova, sau cum trebuie să se dezvolte structurile noastre militare, în parteneriat cu alte țări, care ne pot ajuta să ne consolidăm capabilitățile militare. Iar pe termen mediu, Igor Dodon dorește să forțeze conceptele create cu greu în ultimii 15 ani, pentru a crea haos în R.Moldova, o stare perpetuă de incertitudine. El în felul acesta își fructifică una din misiunile pentru care a ajuns la președinție, aceea de a stopa R. Moldova din calea sa de dezvoltare firească în sporit euroatlantic”, a declarat Vlad Țurcanu.

Amintimcă Igor Dodon a semnat astăzi un decret privind retragerea Proiectului strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului lui Nicolae Timofti. El a dispus crearea unei comisii care să elaboreze o nouă strategie a securității naționale a R.Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
-1,96 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,56 m/s
Mar
-0 °C
Mie
-3 °C
Joi
-0 °C
Vin
-4 °C
Sâm
-4 °C

Curs oficial BNM 18 Noiembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3137 -0.0000
USD 17.0729 -0.0000
RON 4.1402 -0.0000
UAH 0.6145 -0.0000
RUB 0.2568 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău