Vlad Țurcanu, despre agresiunea rusească | „După invazia Federației Ruse în Crimeea și în estul Ucrainei, lucrurile au apărut în cu totul alt fel, în alt spirit”
-
22 Noiembrie 2019 08:38
La 27 de ani de la agresiunea rusească în Republica Moldova și la 5 ani, în Ucraina, ambele state sunt puse în fața provocării de a ieși de sub influența Moscovei. În timp ce Rusia folosește exportul de gaz drept o pârghie de șantaj geopolitic și își păstrează trupele militare pe teritoriul Republicii Moldova, la Chișinău, doar în ultimul an s-au schimbat 3 guverne, ceea ce demonstrează că tranziția este departe de finalitate, consideră experții.
Clasa politică de la Chișinău are nevoie de o reformare, susține jurnalistul și fostul consilier prezidențial, Vlad Țurcanu. Potrivit lui, ca să ieșim din tranziție forțele de stânga ar trebui să renunțe la interesele rusești. Cât despre Ucraina, Vlad Țurcanu își dorește ca relațiile bilaterale să rămână aceleași care s-au cristalizat după 2014, după cum a declarat la Conferința „Ucraina și Republica Moldova – realități, perspective și provocări”.
„De exemplu, pe segmentul transnistrean au existat niște nesincronizări adânci între partea moldovenească și cea ucraineană. După invazia Federației Ruse în Crimeea și în estul Ucrainei, lucrurile au apărut în cu totul alt fel, în alt spirit”, a spus Vlad Țurcanu.
Ucraina este gata să promoveze retragerea trupelor ruse din Republica Moldova în formatul „5+2”, afirmă Volodîmîr Boicenko, însărcinat cu afaceri la Ambasada Ucrainei din Chișinău.
„Vecina noastră, Republica Moldova, a simțit pe propria piele problema separatismului, în 1992. Ucraina mereu a recunoscut suveranitatea și integritatea Republicii Moldova, și va sprijini retragerea armatei ruse din Transnistria”, a precizat Volodîmîr Boicenko
Eliminarea dependenței energetice față de Rusia se poate face prin construcția unei fabrici de comprimare a gazului în Georgia. Astfel, gazul azer ar putea ajunge pe cale maritimă până în portul Constanța, de unde ar putea fi distribuit prin țevi în Republica Moldova și în Bulgaria, a declarat la aceeași conferință, directorul Academiei Diplomatice a Ucrainei, Serghii Korsunski.
„Aceasta e o chestiune care ține de consum, mai ales că România are noi resurse de gaz, dar în principiu, proiectul este unul foarte interesant și de perspectivă, trebuie să-l punem în discuție”, a menționat Serghii Korsunski.
Ucraina este al treilea partener comercial al Republicii Moldova, după România și Federația Rusă.