Vlad Țurcanu: Controlul comun la frontiera moldo-română ar deschide perspective extraordinare pentru cetățenii ambelor state
-
13 Aprilie 2017 17:22
Instituirea controlului comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele de trecere a frontierei de stat dintre Republica Moldova și România deschide perspective extraordinare de utilitate pentru cetățenii ambelor state, dar și de imagine pentru Republica Moldova, consideră analistul politic, Vlad Țurcanu.
În cadrul emisiunii ”Ora de vârf”, de la Radio Chișinău, expertul a menționat că un asemenea aranjament ar fi mai mult ca probabil, mai ales că nu vede motive ca Bucureștiul să se opună inițiativei Chișinăului, în situația în care reformele desfășurate de autoritățile Republicii Moldova în acest domeniu au fost apreciate de Uniunea Europeană.
„Dacă s-ar întâmpla ca la frontiera cu România controlul persoanelor, pentru început, să fie efectuat la un singur punct rutier de trecere a frontierei, comun, moldo-român, acest lucru nu doar că ar simplifica regimul de traversare a frontierei, dar ar însemna și încredere pentru Republica Moldova, și situarea țării noastre pe o poziție calitativ nouă în materie de afaceri interne. Poliția noastră de frontieră și alte structuri de stat relevante au făcut progrese foarte mari în materie de control al frontierei. Calitatea serviciilor a crescut, în mod vădit.
Ce urmează este o perioadă de negociere cu partea română a unui acord de acest fel. Dar dacă va exista voință politică din partea României, atunci din punct de vedere tehnic lucrurile pot să evolueze foarte rapid. Și nici costuri suplimentare prea multe nu vor fi. E de presupus că în perspectiva instituirii unor controale de frontieră comune, România să-și consulte partenerii europeni, dar cred se poate primi un asemenea accept, să vedem. N-ar trebui să vină în contradicție o asemenea decizie cu angajamentele anterioare ale României”, a declarat Vlad Țurcanu.
În același timp analistul politic, Vlad Țurcanu, a menționat că instituirea controlului comun la frontiera moldo-română va contribui la reducerea timpului de traversare a hotarului, la sporirea capacităților instituționale ale autorităților de frontieră, precum și la armonizarea procedurilor de control la standardele Uniunii Europene.