Vlad Țurcanu: Asistența de 100 de milioane de euro acordată Republicii Moldova de către UE poate însemna un avans dat puterii de la Chișinău

  • 15 Iunie 2017 18:06
Vlad Țurcanu: Asistența de 100 de milioane de euro acordată Republicii Moldova de către UE poate însemna un avans dat puterii de la Chișinău

Decizia Uniunii Europene de aprobare a asistenței de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova poate însemna un avans dat puterii de la Chișinău pentru ca aceasta să nu se aventureze să schimbe sistemul electoral, opinează comentatorul politic Vlad Țurcanu.

El a apreciat, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău, că această decizie a Uniunii Europene poate fi și una geopolitică. 

„S-ar putea ca această decizie să aibă rațiuni strict geopolitice, care urmăresc menținerea Republicii Moldova pe o orbită europeană și care nu ar permite ca Republica Moldova să devieze de la acest parcurs, pe care și l-a asumat cu ceva ani în urmă și UE să sprijine Guvernul de la Chișinău, în ciuda devierilor uneori flagrante de la niște practici democratice, pe care le-a arătat actuala guvernare. Dar, pericolul ca Republica Moldova să încapă cu totul pe mâna factorului estic pare mai mare decât perpetuarea la putere a unor forțe politice dubioase”, a declarat Vlad Țurcanu.

În opinia lui Vlad Țurcanu, Uniunea Europeană continuă să acorde ajutor financiar Republicii Moldova ca să nu întrerupă legătura cu oficialii de la Chișinău. 

„Pentru că ați văzut ce reflexe au ai noștri: ei se pot trezi într-o bună dimineață, gândindu-se că își permite să califice niște cereri, de fapt, ale Comisiei Europene drept niște recomandări, de care noi putem să ținem cont, dar putem nici să nu ținem cont”, a spus Vlad Țurcanu. 

Consiliul Uniunii Europene a aprobat joi, 15 iunie, un acord cu Parlamentul European privind asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro acordată Republicii Moldova. Din suma totală, 60 de milioane de euro reprezintă împrumuturi, iar 40 de milioane – sub formă de subvenții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău