Vlad Filat va fi transferat într-un penitenciar de tip închis

  • 16 Noiembrie 2016 18:19
Vlad Filat va fi transferat într-un penitenciar de tip închis

Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP) urmează ca în această săptămână să înceapă procedura de transferare a fostului premier Vlad Filat într-un penitenciar de tip închis. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a comunicat pentru presă purtătorul de cuvânt al DIP, Ana Botez.

Transferul în altă instituție penitenciară se va efectua în conformitate cu hotărârea Curții de Apel, care săptămâna trecută a lăsat în vigoare sentința primei instanțe. După pronunțarea deciziei Curții de Apel, DIP are la dispoziție 15 zile pentru a efectua transferul dintr-un penitenciar în altul.

Potrivit comunicatului, ex-premierul va fi transferat din Penitenciarul nr. 13 din Chișinău la Penitenciarul nr. 2 din Lipcani. Aceasta este cea mai îndepărtată închisoare de Chișinău, aflându-se la nordul republicii.

Instituția penitenciară din Lipcani este singura închisoare de tip închis pentru deținuții din rândul foștilor funcționari, polițiști și angajați din sistemul judecătoresc. În sectorul închis, unde va sta Filat, deținuții pot ieși la aer doar într-o anumită zonă și numai pentru două ore pe zi.

Avocații lui Filat au depus o cerere la DIP prin care au solicitat ca ex-premierul să nu fie transferat la Penitenciarul din Lipcani, ci să fie menținut în continuare la Penitenciarul nr.13 din Chișinău, până la definitivarea cererii de recurs la Curtea Supremă de Justiție. Însă pentru amânarea transferului în alt penitenciar este nevoie de decizia instanței de judecată. DIP vrea să transfere deținuții de la Penitenciarul nr.13 pentru că acesta este supraaglomerat și nici nu sunt condiții necesare de detenție a condamnaților. 

Pe 27 iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu confiscarea averii și interdicția de a ocupa funcții publice pe un termen de cinci ani, precum și i-a fost aplicată o amendă de 60 mii lei ($3 mii). El este acuzat de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău