Vlad Filat spune că a avut întâlniri și discuții telefonice cu Vlad Plahotniuc

  • 16 Iulie 2019 08:11
Vlad Filat spune că a avut întâlniri și discuții telefonice cu Vlad Plahotniuc

Fostul premier Vlad Filat, reținut în octombrie 2015 și condamnat la nouă ani de închisoare, susține că în perioada de detenție s-a întâlnit o dată și a avut mai multe convorbiri telefonice cu fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pe care îl acuză de organizarea arestării sale.

În a doua parte a unui interviu, difuzată pe 15 iulie de postul TV8, Vlad Filat a declarat că întâlnirea cu Vlad Plahotniuc a avut loc nu în Penitenciarul nr.13, unde este deținut, ci în sediul Centrului Național Anticorupție (CNA). Potrivit lui, aceasta s-a întâmplat pe data de 19 decembrie 2015. Fostul premier spune că în acea seară a fost anunțat că este transferat din Penitenciar în izolatorul de la CNA (unde condițiile de detenție sunt mai bune – n.r.) și și-a luat toate lucrurile.

„Umilința a fost cu vârf și îndesat și au avut grijă să se întâmple lucrurile astea tot timpul”, , a spus Vlad Filat. Potrivit lui, ajuns în celulă la CNA, după ora 23.00, un ofițer i-a spus că trebuie să-l urmeze, fără explicații. „La etajul patru, a intrat într-un birou în care era procurorul interimar anticorupție, Popenco”. „Cred că nici nu am vorbit, câteva propoziții și a spus că urmează să vină cineva. A ieșit și după o scurtă perioadă, a intrat Plahotniuc, după el ca și umbră Costea Botnari cu „borsetka” evident, care s-a uitat să vadă dacă totul este în regulă în birou. Dânsul i-a arătat cu gestul ca să rămânem singuri. Nu vreau să vă povestesc ce gânduri îmi veneau în cap atunci când am rămas cu el într-un birou singuri”, a spus fostul premier.

Potrivit lui, discuția nu a fost nici scurtă și nici lungă. „Eu l-am întrebat de ce a făcut tot ce a făcut – porcăria asta cu pretinsa mită de 250 de milioane de euro și a prezentat show mediatic, ca motiv de a fi înlăturat? Răspunsul a fost foarte sec – „Dacă nu o făceam eu, o făceai tu”. L-am întrebat cum puteam să o fac dacă el controla și Procuratura, și CNA și alte instituții?”. Vlad Filat precizează că Vlad Plahotniuc l-a învinuit că nu a fost corect în relațiile cu el și că ar fi susținut oponenții săi politici de atunci, lucru negat de ex-premier.

Vlad Filat a mai spus că după această întrevedere nu l-a mai văzut pe fostul lider PDM, însă a avut cu el periodic discuții telefonice, la inițiativa lui Plahotniuc, prin intermediul unei persoane din conducerea Departamentului Instituțiilor Penitenciare. Potrivit lui, prima comunicare telefonică a avut loc atunci când Plahotniuc și-a anunțat intenția de a deveni prim-ministru, iar mai exact i-a cerut ca el să-și convingă colegii din Partidul Liberal Democrat să accepte să comunice cu Partidul Liberal pentru că altfel vor ajunge în opoziției. Ex-premierul a mai spus că au mai urmat și alte discuții.

De asemenea, acesta spune că i-a scris o scrisoare șefului statului de atunci, Nicolae Timofti. „Am considerat și acum consider ca Plahotniuc trebuia să devină prim-ministru atunci (2016), pentru că dacă el devenea prim-ministru atunci, epoca lui Plahotniuc în istoria modernă a Republicii Moldova, se termina mult mai repede. Întunericul se simte bine în întuneric, iar ca să scapi de el, trebuie să-l scoți la lumină. Și aceasta rămâne convingerea mea că trebuia să fie lăsat să ocupe funcția respectivă și răspundă pentru tot ceea ce se întâmpla în Republica Moldova”, a mai spus Vlad Filat.

Interviul a fost realizat în Penitenciarul nr.13, unde își ispășește pedeapsa fiind condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Fostul premier este cercetat și într-un alt dosar penal, pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vlad Filat pledează nevinovat calificând cazul său drept unul politic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău