Vlad Filat și-a retras recursul înaintat la Curtea de Apel

  • 26 Iunie 2019 13:30
Vlad Filat și-a retras recursul înaintat la Curtea de Apel

Fostul premier Vlad Filat și-a retras recursul înaintat la Curtea de Apel, împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău prin care i-a fost respinsă solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională.

Astăzi, la Curtea de Apel Chișinău urma să aibă loc o nouă ședință de judecată în cadrul celui de-al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Însă după ce a fost escortat la ședință, ex-premierul și apărătorii săi au decis să renunțe la recurs.

Deși nu a fost lăsat să vorbească cu presa, Vlad Filat a declarat că nu vrea ca recursul să ajungă la Curtea Constituțională pe motiv că nu ar avea încredere în judecătorii de acolo.

Avocatul Victor Munteanu care îl reprezintă pe fostul premier a precizat pentru presă că decizia de a renunța la recurs a fost luată în contextul deciziilor Curții Constituționale privind situația politică din țară:

Chiar dacă retragerea recursului prejudiciază drepturile sale în cadrul cauzei penale, domnul Vladimir Filat a considerat ca și poziție civică, și în lumina ultimelor evenimente care au avut loc în R. Moldova. Mai exact acele decizii pe care le-au pronunțat judecătorii Curții Constituționale cu privire la situația politică recentă din R. Moldova, dar mai important Avizul Comisiei de la Veneția privind deciziile acestor judecători ale Curții Constituționale, domnul Vladimir Filat a considerat inoportun ca judecătorii acestei Curți să examineze și să se pronunțe asupra normelor procesuale ridicate în acea sesizare. Dacă se va schimba componența Curții, noi vom vedea cum va evolua procedura pe această cauză, pentru că chestiunile ce țin de sesizarea Curții Constituționale pot fi făcute, inclusiv, până la instanța supremă”, a spus Munteanu. 

Amintim că în acel recurs apărarea a invocat faptul că, în rechizitoriu, nu a fost stabilit locul comiterii infracțiunii incriminate acestuia, și nu este clar de ce dosarul trebuie să fie examinat la Judecătoria Chișinău.

În cel de-al doilea dosar, Vlad Filat, care pledează nevinovat, este acuzat de procurori de spălarea a peste 12 milioane de lei, pe care i-ar fi obținut de la BEM.

În primul dosar, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare și deja și-a ispășit în penitenciar trei ani și nouă luni din această sentință.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău