Vlad Filat: 100 mil. dolari de la FMI este o oportunitate care trebuie accesată repede

  • 23 Martie 2020 17:16
Vlad Filat: 100 mil. dolari de la FMI este o oportunitate care trebuie accesată repede

Fostul premier Vlad Filat susține că Republica Moldova, asemeni altor țări, trebuie să-și folosească toate resursele, inclusiv credite externe, pentru întărirea sistemului de sănătate și identificarea soluțiilor pentru susținerea economiei, în special a întreprinderilor mici și mijlocii. Potrivit ex-premierului, disponibilitatea Fondului Monetar Internațional de a oferi Republicii Moldova o sută de milioane de dolari pentru a putea face față epidemiei de COVID-19 și pentru susținerea sectorului privat este o oportunitate ce trebuie accesată cât se poate de repede. În opinia sa, întârzierea accesării acestui credit nu are justificare și cei care vor avea de suferit sunt cetățenii, transmite IPN.


„Ceea ce credeam că este posibil doar în filmele SF s-a întâmplat: omenirea a intrat într-un război total cu un inamic invizibil care macină de-a valma oameni și țări. Temelia sistemului internațional, politic și economic, se prăbușește în tăcere, iar lumea post-COVID-19 nu va mai fi aceeași. Țările se vor întoarce către ele însele, iar derogările de la Pactul de Stabilitate al UE acordate de Comisia Europeană pentru a permite statelor membre să-și sprijine economiile, limitarea circulației în interiorul UE dovedesc acest lucru”, menționează Vlad Filat într-o postare pe Facebook.

În opinia sa, perioada post-pandemie va fi caracterizată de un recul și haos economic la nivel mondial, iar Republica Moldova nu va fi ocolită. „Procesul de globalizare, cu care abia ne obișnuisem, va încetini, iar relațiile economice internaționale vor trece de la mondializare la regionalizare. Practic, exporturile către zone îndepărtate va scade masiv, dar va funcționa regional. Relațiile economice cu vecinii vor prevala”, opinează fostul premier.

Potrivit lui, păstrarea locurilor de muncă, a capacităților de producție și de export trebuie să devină prioritară, iar acest lucru nu se poate face doar cu resurse proprii. „Cu cât mai repede vom accesa creditul de la FMI, cu atât mai repede vom putea updata sistemul de sănătate pentru a face față epidemiei și vom putea interveni în sprijinul capitalului privat, generator de locuri de muncă și plus valoare”, mai spune Vlad Filat.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău