Vlad Filat: „Europa este puternică. Europa este unită”

  • 21 Iulie 2020 11:29
Vlad Filat: „Europa este puternică. Europa este unită”

Ex-premierul Vlad Filat remarcă decizia istorică, anunțată de liderii țărilor Uniunii europene în dimineața acestei zile, care anunță că UE trece într-o nouă etapă de dezvoltare și o va proiecta în următorul deceniu ca pe o forță economică și geopolitică majoră, concurențială celorlalte mari puteri. Într-o postare pe rețelele de socializare, citată de IPN, Vlad Filat scoate în evidență compromisul pe care l-au atins toți reprezentanții diferitor state și curente politice, spre deosebire de atmosfera ce caracterizează starea clasei politice din Republica Moldova.

„În dimineața acestei zile, la ora 6:30, în timp ce politicienii puterii și ai opoziției moldovenești se odihneau obosiți, după ziua de ieri, când au reușit să-și expună în toată măreția incompetența, iresponsabilitatea, infantilismul și țâfna, liderii țărilor Uniunii Europene puneau bazele Europei post-pandemie. După 4 zile și 4 nopți de negocieri (90 de ore) liderii țărilor UE au ajuns la o decizie cu adevărat istorică, având la bază un compromis de 1,824 de trilioane de euro ce urmează să fie investiți în relansarea și dezvoltarea Uniunii Europene. Nu a contat dreapta, nu a contat stânga, a contat doar interesul comun și soarta celor peste 540 de milioane de cetățeni pe care îi reprezintă”, scrie ex-premierul.

El precizează că Uniunea Europeană nu doar că nu a intrat în disoluție, „așa cum trâmbițau unele voci”, dar a și transformat criza într-o oportunitate.

„Începând cu ziua de azi, Uniunea Europeană trece într-o nouă etapă de dezvoltare, care pe lângă asigurarea bunăstării propriilor cetățeni, o va proiecta în următorul deceniu ca pe o forță economică și geopolitică majoră, concurențială celorlalte mari puteri. Cele 750 de miliarde de euro fond de redresare și 1,074 trilioane de euro Cadru Financiar Multianual vor relansa economia europeană și vor asigura reziliența UE la „șocurile viitorului” din ce în ce mai incert și mai sălbatic. Declarația președintelui Consiliului European, Chales Michel la încheierea summitului: ”Am reușit! Europa este puternică. Europa este unită”, exprimă pe deplin viitoarea realitate”, afirmă Vlad Filat.

Potrivit lui, acest summit a fost un succes deosebit „și pentru ai noștri de peste Prut”.

„Felicitări României și președintelui Klaus Johannis pentru cele 80 de miliarde de euro pe care au știut să le obțină la masa negocierilor! Din păcate, în acest timp, Republica Moldova se zbate parcă într-un blestem al periferiei cu o clasă politică ce nu reușește să-și găsească nici ea și nici țării normalitatea și predictibilitatea atât de necesară”, compară ex-premierul situația de pe cele două maluri ale Prutului .

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău