Vizita secretarului general ONU la Chișinău are menirea de a stimula donatorii / Opinii

  • 10 Mai 2022 08:00
Vizita secretarului general ONU la Chișinău are menirea de a stimula donatorii / Opinii

Vizita secretarului general ONU la Chișinău reprezintă un mesaj ferm de susținere a reformelor demarate în Republica Moldova și o recunoaștere a modului exemplar în care este gestionată criza refugiaților ucraineni. Opinia a fost exprimată de către expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu. Și fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, spune că vizita lui Antonio Guterres la Chișinău, Moscova și Kiev este un semnal pentru comunitatea internațională de a acționa rapid și ferm în vederea asigurării păcii, notează IPN.

Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, secretarul general ONU a mulțumit Republicii Moldova pentru sprijinul, solidaritatea și generozitatea oferită refugiaților ucraineni, remarcând că agențiile ONU își concentrează eforturile pentru a dubla asistența oferită Chișinăului în procesul de gestionare a crizei umanitare și economice. Vizita înaltului oficial este un mesaj clar de sprijin, spune expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

„ONU este cel mai important partener pentru dezvoltare, cu cele 20 de agenții pe care le gestionează. Vizita secretarului general ONU la Chișinău este determinată de afirmarea și recunoașterea generozității Republicii Moldova în raport cu refugiații, totodată, are menirea de a stimula donatorii care pot să ofere resurse pentru ca refugiații să fie integrați în societate, iar reformele să continue. Țările de talia Republicii Moldova lucrează în tandem cu organizații cum este ONU. Acum familia ONU ajută enorm la dezvoltarea Republicii Moldova și cred că acest lucru va continua”, a spus Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Fostul ambasador la Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan a menționat că vizita lui Antonio Guterres vine după ce oficialul a mai vizitat Moscova și Kiev. Deși intens criticat pentru decizia de a discuta personal cu oficialii ruși, vizita secretarului general ONU în Rusia s-a soldat cu salvarea a sute de oameni din Mariupol, spune Vlad Lupan.

„A fost nevoie de o serie întreagă de evenimente ca oficialii occidentali să depună eforturi. Nu suntem mulțumiți de rapiditatea cu care reacționează comunitatea internațională. Mă bucur că secretarul general ONU a mers la Moscova. El a fost umilit, dar a reușit să scoată oameni din Mariupol. După această vizită, ONU a depus eforturi și a reușit să scoată, cel puțin o parte din oamenii rămași la Mariupol. Cu mari riscuri, pentru că pe teren, rușii nu ascultă pe nimeni. Deci, vizitele marilor oficiali sunt foarte importante”, a spus Vlad Lupan.

Republica Moldova este stat membru ONU de 30 de ani. Din 2003, au fost detașați 148 militari moldoveni în operațiuni ONU de menținere a păcii în diferite părți ale lumii. În prezent, în Republica Moldova funcționează 23 de agenții, programe și fonduri ale ONU, cu activități în diverse domenii printre care: dezvoltare durabilă, sănătate, educație, piața muncii, drepturile omului și justiție.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău