Vizită rară a lui Putin în Belarus. Calul troian și mesajul sfidător al lui Lukașenko: Rușii nu conduc țara

  • 19 Decembrie 2022 11:42
Vizită rară a lui Putin în Belarus. Calul troian și mesajul sfidător al lui Lukașenko: Rușii nu conduc țara

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, zboară luni în Belarus, fiind prima vizită oficială din ultimii trei ani, pe fondul temerilor de la Kiev că intenționează să facă presiuni asupra fostului aliat sovietic pentru a se alătura unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei și a redeschide un nou front, transmite Reuters. În schimb, președintele belarus Alexander Lukașenko adoptă un ton sfidător înaintea rarei întâlniri cu omologul său rus, respingând zvonurile potrivit cărora „rușii deja umblă și conduc țara" sa. Opoziția din Belarus crede că Rusia vrea să anexeze țara pe ascuns prin intermediul formării unui „ stat unional supranațional”.

Putin, ale cărui trupe au fost forțate să se retragă în nordul, nord-estul și sudul Ucrainei, își asumă un rol mai public în război și a vizitat vineri cartierul general al operațiunii sale pentru a se consulta cu comandanții militari cu privire la următorii pași, scrie Hotnews.

Vizita sa pentru discuții cu liderul belarus Alexander Lukașenko va fi prima sa vizită la Minsk din 2019, înainte de pandemie și de un val de proteste belaruse în 2020, pe care Lukașenko le-a stins cu un sprijin puternic din partea Kremlinului.

„În timpul (acestor discuții) vor fi elaborate răspunsuri pentru continuarea agresiunii împotriva Ucrainei și implicarea mai largă a forțelor armate belaruse în operațiunea împotriva Ucrainei, în special, în opinia noastră, și pe teren", a declarat comandantul forțelor comune ucrainene, Serghei Naiev.

Lukașenko a declarat că vor purta discuții cu Putin cu privire la un efort îndelungat de integrare a țărilor lor într-un stat unional supranațional. Discuțiile durează de ani de zile și sunt văzute de opoziția din Belarus ca un cal troian pentru o anexare pe furiș a țării lor de către Rusia.

La o ședință de guvern după anunțarea discuțiilor cu Putin, Lukașenko a declarat în mod neașteptat că orice discuție privind pierderea suveranității Belarusului ar însemna o trădare a intereselor poporului belarus.

„Mai ales după aceste negocieri, toată lumea va spune: "Gata, nu mai există autorități în Belarus, rușii deja se plimbă și conduc țara", a declarat Lukașenko.

„Vreau să subliniez din nou acest lucru: Nimeni altcineva, în afară de noi, nu conduce Belarusul", a spus el, adăugând că va discuta despre cooperarea economică, aprovizionarea cu energie, apărare și securitate.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău