Vizita lui Barroso - un real succes al Republicii Moldova (Timpul)

  • 04 Decembrie 2012 16:05
Vizita lui Barroso - un real succes al Republicii Moldova (Timpul)

Vizita lui Barroso - un real succes al Republicii Moldova, susțin comentatorii politici citați de Timpul.

Mesajul transmis de Barroso la Chișinău este unul foarte clar, de apropiere de UE, iar Chișinăul trebuie să stabilească sarcini concrete și obiective realiste.Vizita ne-a deschis un orizont pentru a munci mult. Dacă vom fi capabili să muncim mult, vom avea o țară prosperă, dar dacă nu, atunci această vizită este o pură fanfaronadă. După discursul public al președintelui Comisiei Europene la Chișinău, vizita marchează ultima fază de pregătire a Republicii Moldova pentru a începe negocierile de aderare la UE, susțin analiștii politici.

În același timp, ziarul Timpul critică faptul că jurnaliștii nu au avut condițiile necesare să reflecte discursul public al președintelui Comisiei Europene, din cauza masurilor de securitate prea stricte. Cameramanii și fotoreporterii au fost efectiv imobilizați în scaune, din această cauză, discursurile lui Filat și Barroso au arătat pe micile ecrane ca și cele de la un congres de partid de pe vremuri, comentează Timpul.

„R. Moldova aparține familiei europene de națiuni“, titrează Adevărul, care îl citează pe Președintele Comisiei Europene.  Analiștii califică vizita înaltului oficial la Chișinău drept una epocală José Manuel Barroso, ne-a lăudat și ne-a încurajat să avansăm pe calea reformelor. Totuși, demnitarul european ne-a dat de înțeles că, deocamdată, nu putem spera să devenim membri ai Uniunii Europene și că, în acest moment, cea mai bună opțiune pentru noi este asocierea politică și integrarea economică.

Adevărul de astăzi face o prezentare a celor 13 politicieni care încearcă să-i convingă pe cetățenii români din Republica Moldova să le dea votul în cadrul scrutinului parlamentar din 9 decembrie. Miza lor e un loc în Camera Deputaților și un altul în Senat. Competiția electorală pentru un loc în Camera Deputaților și unul în Senatul României în circumscripția 43, unde este inclusă și Republica Moldova, nu arată deloc spectaculos, comentează Adevărul. Potrivit politologului Anatol Țăranu acest lucru se întâmplă din cauza „discreției de care dau dovadă politicienii români“.

Tinuți la Psihiatrie de legi strâmbe, alt subiect din Adevărul. Bănuite de anumite infracțiuni, persoanele cu tulburări mintale sunt trimise de judecători la Psihiatrie. Medicii nu știu cât să-i țină și cum să-i trateze din cauza lacunelor în legislației, relevă cotidianul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău