Vizierele comandate din China ”dispar pe drum”, afirmă premierul Ion Chicu

  • 09 Aprilie 2020 10:36
Vizierele comandate din China ”dispar pe drum”, afirmă premierul Ion Chicu

Compania contractată de autoritățile Republicii Moldova pentru achiziționarea a 200 de mii de viziere din China, nu a livrat până acum marfa promisă, deși contractul a fost semnat acum trei săptămâni, anunță premierul Ion Chicu, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, tot ce expediază compania respectivă ”dispare pe drum”. Contractul prevedea un preț de 54 de lei pentru un ecran de protecție, bani ce urmau a fi achitați după livrare, a mai precizat Ion Chicu.

”Cu 3 săptămâni în urmă Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a încheiat un Contract de achiziție a 200 mii viziere (ecrane de protecție). Preventiv, a fost plasat anunțul pentru oferte. A participat doar o singură companie la concurs. Prețul vizierei lavabile inclus în Contract - 54 de lei. Achitarea - după livrare. Pînă la ziua de astăzi nu este livrat nimic din acea partidă, pentru că totul ce se expediază de companie (din China) dispare pe drum... Respectiv, nici un bănuț din buget nu este cheltuit din suma rezervată”, a subliniat Ion Chicu.

Totodată, el s-a referit și la declarațiile primarului de Bălți, Renato Usatîi, care s-a oferit să cumpere din bani proprii ecrane de protecție mai ieftine. Premierul a subliniat că statul este gata să achiziționeze de la el vizierele, iar dacă nu poate livra marfa, așa cum a promis, Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate îl va acționa în judecată.

”Am înțeles, că cineva vinde Rolls Royce-ul ca să aducă viziere în țară cu 1 EURO. Guvernul este gata să-i achite 54 de lei proprietarului caretei, dacă timp de 5 zile livrează cantitatea prevăzută în Contractul de mai sus. Dacă nu le livrează, CAPCS îl va acționa în instanță pentru calomnie. Cel puțin”, a scris premierul.

Ion Chicu a mai anunțat că, săptămâna viitoare, va fi organizat un zbor cargo charter din China, pentru a aduce testele procurate, vizierele, măștile cu respirator, precum și alte echipamente și consumabile necesare pentru prevenirea și combaterea pandemiei. Totodată, el a promis că vor fi procurate echipamente de protecție de la producătorii locali, dacă acestea corespund standardelor OMS.

În replică, Ecaterina Chitic, administratoarea comapaniei „Lismedfarm” SRL, care a semnat un contract de 36 de milioane de lei cu statul pentru livrarea de ecrane de protecție și repsiratoare cu filtru, spune că timp de cinci zile nu a putut fi identificat locul aflării primului lot de echipamente care urma să ajungă la Chișinău.

Potrivit acesteia, producătorul din China a anunțat la 31 martie că transmis lotul format din 10 mii de viziere și 2 mii de respiratoare cu filtru, pe când în baza de date a companiei de transport DHL, transportatorul internațional care s-a arătat disponibil de a livra marfa, până sâmbătă, 4 aprilie, nu exista nicio informație, scrie Ziarul de Gardă.

Aceasta susține că nimeni nu s-ar face vinovat, pur și simplu transportatorul DHL este suprasolicitat, în stuația în care multe companii avia și-au sistat zborurile, respectiv, livrările durează foarte mult.

Ecaterina Chitic spune că respectivul transportator internațional de mărfuri, singurul care ar fi acceptat să livreze marfa în Republica Moldova, acceptă comenzi de maximum 300 kg, de aceea cele 10 mii de viziere și 2 mii de respiratoare este cantitatea maximă pe care „Lismedfarm” SRL o putea aduce în cadrul unei livrări.

Administratoarea companiei, Ecaterina Chitic, afirmă că până în prezent firma a făcut comandă de 200 de ecrane de protecție și 200 de mii de respiratoare cu filtru către producătorul Anji SPENQ Industrial Co Ltd. din China. Aceasta spune că producătorul chinez s-a angajat să pregătească comanda până pe 14 aprilie.

Echipamentul ar urma să fie adus în țară cu un zbor cargo charter organizat de conducerea țării, spune Ecaterina Chitic. Despre acest lucru a anunțat astăzi, 9 aprilie, și premierul Ion Chicu.

Administratoarea „Lismedfarm” SRL spune că nu cunoaște detalii despre compania avia sau condițiile în care urmează ca autoritățile să organizeze zborul, dar afirmă că aceasta este unica soluție pentru a aduce echipamentele în țară, deoarece transportatorul privat nu va putea livra o asemenea cantitate de marfă.

Întrebată despre restul echipamentelor pe care s-a angajat să-l livreze conform contractului, mai exact încă 300 de mii de respiratoare cu filtru, Ecaterina Chitic spune că la acest moment compania sa nu mai are resurse financiare pentru a achita această comandă, deoarece statul nu i-a oferit niciun avans.

Ecaterina Chitic neagă acuzațiile că ar fi fost favorizată în cadrul licitației privind semnarea contractului de 36 de milioane de lei, precizând că „Lismedfarm” SRL a fost unica companie care a depus oferta în cadrul procedurii de „negociere fără publicare” desfășurate de Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate.

Totodată, administratoarea „Lismedfarm” SRL se întreabă de ce cei care susțin că vizierele pot fi cumpărate cu un euro nu le importă în Republica Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău