Vitalie Marinuță pledează pentru serviciul militar prin contract

  • 13 Noiembrie 2012 09:24
Vitalie Marinuță pledează pentru serviciul militar prin contract

Republica Moldova nu are nevoie de serviciu militar obligatoriu pe timp de pace, consideră ministrul Apărării, Vitalie Marinuță.

El sisține, într-un articol publicat pe pagina sa de internet, că Guvernul trebuie să transforme Forțele Armate în servicii militare profesioniste, iar serviciului militar obligatoriu să fie menținut doar pentru perioadele de criză sau război.

Potrivit ministrului Apărării, mediul geopolitic și situația economico-socială din Republica Moldova, favorizează trecerea la serviciul militar prin contract. În opinia lui Vitalie Marinuță, nu există nicio amenințare militară externă iminentă la adresa statului nostru, care ar justifica recrutarea obligatorie a tuturor tinerilor cu vârstă între 18 și 27 ani. Un alt argument împotriva serviciului militar obligatoriu este și dreptul fiecărui cetățean de a-și făuri viitorul.

Totodată, ministrul Apărării susține că existența unei regiuni separatiste și prezența forțelor militare străine pe teritoriul Republicii Moldova implică menținerea unei forțe militare ca factor de descurajare a acțiunilor ostile din partea acestora, iar un contingent  voluntar, compus din militari profesioniști, ar fi mai eficient.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău