Vitalie Marinuța despre epopeea MIG-urilor: Aparatele nu pot fi ridicate în aer

  • 19 Aprilie 2022 08:47
Vitalie Marinuța despre epopeea MIG-urilor: Aparatele nu pot fi ridicate în aer

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, califică drept un fake și o încercare de a atrage Republica Moldova în conflict, informația apărută în presa ucraineană potrivit căreia Kievul ar fi solicitat Chișinăului cele 6 MIG-uri de pe Aeroportul Mărculești. Marinuța spune că aparatele de zbor sunt complet nefuncționale și fără o reparație capitală nu pot fi ridicate de la sol. Potrivit ex-ministrului, Republica Moldova ar trebui să ofere aceste MIG-uri unui stat care este capabil că investească în reparația lor, notează IPN.

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, spune că cele 6 aparate de zbor de model MIG-29 sunt o moștenire sovietică, care acum s-au transformat în exponate de muzeu și nu mai pot fi utilizate fără investiții considerabile în reabilitarea lor.

„În anul 2009, MIG-urile nu mai erau armă militară, ci au fost transferate de către regimul comunist în aparate zburătoare civile, ceea ce înseamnă că au fost scoase toate utilajele militare de pe ele. Ele nu mai aparțineau Armatei Naționale, erau date în gestiunea companiei Aeroportul Internațional Mărculești. Aceste aeronave MIG în anul 1999 când s-au comercializat mai multe aeronave au trecut printr-o serie de reparații capitale în Belarus, iar în perioada 1999-2000 ele erau perfecte pentru a zbura. Mai mult, aeronavele au fost confecționate pentru a fi folosite în Uniunea Sovietică, aliajul lor fiind unul destul de dur și chiar la distanța de 20 de ani de la ultima reparație capitală, și dacă ar mai fi fost reparate, puteau fi utilizate. În situația în care sunt acum, nu pot fi ridicate în aer”, a spus Vitalie Marinuța în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Ex-ministrul respinge ideea că autoritățile de la Kiev ar fi solicitat Chișinăului să  vândă Ucrainei cele 6 MIG-uri, iar Republica Moldova ar fi refuzat. Marinuța spune că partea ucraineană cunoaște situația deplorabilă în care se află aparatele de zbor.

„Republica Moldova trebuie să facă ceva ca să scape de aceste 6 exponate de muzeu, una dintre soluții ar fi să fie transferate SUA, ori Germaniei, ori altei țări NATO, care are capacitatea să le repare, astfel încât și noi rămânem țară neutră, dar ne facem și datoria pe care, probabil, comunitatea internațională o așteaptă de la noi. În anii 90 un MIG costa 10 milioane, acum nici suma asta nimeni n-o va plăti pentru aceste 6 MIG-uri. Ce vizează informația din Ucraina, știți ce înseamnă fake-news, propagandă, atragerea unei părți în conflict. Dar eu sunt convins că partea ucraineană nu a solicitat aceste MIG-uri, fiindcă ei știu foarte bine în ce stare sunt aceste 6 aparate de zbor”, a mai spus Marinuța.

Ieri, prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat că de la începutul războiului din Ucraina, Republica Moldova a ajutat țara vecină prin preluarea unui număr enorm de refugiați și prin alăturarea la sancțiunile occidentale aplicare sistemului financiar-bancar din Rusia. Totuși, șefa Executivului a menționat că există alte state mult mai bine dotate pentru a oferi Ucrainei suport militar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:4,12 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău