Vitalie Călugăreanu | În tot ceea ce se întâmplă astăzi în Moldova se văd amprentele mafiei (Revista presei)

  • 26 Octombrie 2018 09:57
Vitalie Călugăreanu | În tot ceea ce se întâmplă astăzi în Moldova se văd amprentele mafiei (Revista presei)

Revista presei - 26 octombrie 2018

Dodon eșuează DIN NOU să-l aducă în „turneu” la Chișinău pe Patriarhul Kirill al Rusiei, titrează Timpul. El și-a amânat vizita în R. Moldova pentru o perioadă ulterioară.

Iar Evenimentul Zilei crede că „vizita Patriarhului rus Kiril în Republica Moldova a comportat mai multe amânări și schimbări de program din cauza mai multor factori ce țin de dinamica externă a problemelor Bisericii Ruse, dar și de o serie de calcule politice interne pentru forțele proruse din această țară, susținute activ de Moscova pe toate liniile, inclusiv cea religioasă… Publicația notează că la finele acestei săptămâni, Patriarhul rus va avea o întâlnire cu mai mulți preoți din Ucraina, încă loiali Moscovei în ceea ce înseamnă o sondare a loialități acestora pentru viitoare acțiuni canonice împotriva nou-recunoscutei Patriarhii de Kiev. Biserica Rusă încearcă acum să testeze loialitatea supușilor săi din teritoriul său canonic pentru a asigura că nu vor mai există mișcări centrifuge ca cea înregistrată în Ucraina. Pentru Moscova, forța bisericii sale este foarte importantă în a-și proiecta interesele politice atât în interior, cât și în afara granițelor. De asemenea, Rusia va pune la dispoziție toată influența sa bisericească pe atingerea scopurilor politice din partea unor partide aliate ale Rusiei, așa cum este în cazul în R. Moldova cu PSRM și liderul său de facto, președintele Igor Dodon”, scrie Evenimentul Zilei.

Într-un editorial din Ziarul de Gardă, Petru Grozavu se întreabă dacă „ar putea R. Moldova fi următoarea, după Ucraina, linie de schismă bisericească? Totodată autorul se mai întreabă ce vrea să rezolve Preafericitul la Chișinău, Comrat și Bălți? Să evite o repetare în R. Moldova a situației din Ucraina? Ori să pregătească moral (și nu doar) biserica rusă din R. Moldova pentru un eventual conflict interbisericesc în Ucraina”?

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu constată într-un editorial din Cotidianul că  „în tot ceea ce se întâmplă astăzi în Moldova se văd amprentele mafiei”. Potrivit autorului, structurilor de forță și de represiune, inclusiv serviciilor secrete, subordonate deja mafiei le revine rolul principal. Publicistul mai amintește în context de furtul miliardului și punerea lui la adăpostul justiției îngenuncheate, albirea banilor prin privatizări dubioase și intervenții legislative contrare logicii. În paralel, transformarea marii hoții în datorie publică și punerea ei pe spatele cetățenilor. O altă aripă a grupării organizează preluări ostile ale afacerilor profitabile, pentru a alimenta financiar necesitățile caracatiței care se extinde. Totodată, cei care slujesc sistemul, potrivit autorului, sunt gata să facă orice pentru ca liderul grupării să-i lase în pseudo-libertate cât mai multe zile. Dar rolul lor scade pe măsură ce rămân tot mai puține zile până la alegeri. În curând, el nu va mai avea nevoie (de ei) de actuala majoritate parlamentară. Și nu e greu deloc să ne dăm seama cine dintre pitici va fi devorat următorul. Iar strategia „pro-Moldova” a PDM țintește în ultimul „partener” al liderului grupării. Eșuând pe dreapta (pentru că dreapta presupune democrație, justiție și parteneriat sincer cu UE), democrații au pornit tacit tăvălugul peste socialiști. Vor să le fure din electorat. Deocamdată i-a deposedat de slogan”, scrie V. Călugăreanu în Cotidianul.

Aceeași publicație reține că „După 17 ani, Vocea Basarabiei renunță să mai transmită știrile Europa Liberă. Șefa departamentului Moldova al postului de Radio Europa Liberă, Oana Serafim, a precizat că administrația Vocea Basarabiei i-a anunțat despre faptul că nu mai dorește să prelungească contractul de emisie încheiat cu RFE/RL și că nu le-a oferit nicio explicație oficială în acest sens. „Am avut un răspuns clar și ferm că vor să renunțe la noi”, a afirmat Oana Serafim.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău