Virusul West Nile, aproape de Republica Moldova

  • 04 Septembrie 2018 11:45
Virusul West Nile, aproape de Republica Moldova

Republica Moldova este deocamdată înafara prezenței virusului West Nile, care a provocat 13 decese în România de la începutul sezonului cald. La data de 30 august, în țara vecină erau înregistrate 61 de îmbolnăviri cauzate de infecția cu virus West Nile. România se află pe locul doi în Europa privind cazurile de contractare a virusului, după Italia.

Solicitat de IPN, medicul epidemiolog al Agenției Naționale de Sănătate Publică, Arcadie Guțu, a spus că nu este exclus faptul apariției cazurilor de îmbolnăvire și în Republica Moldova. Purtătorii virusului sunt păsările călătoare. Acestea intră în contact cu țânțarii, iar ultimii, odată infectați, ușor pot transmite virusul la om.

Epidemiologul spune că anul acesta a avut loc o alternanță a zilelor caniculare cu cele ploioase, ceea ce este favorabil înmulțirii țânțarilor. Situația este dificilă în Delta Dunării, unde se atestă o aglomerație de păsări migratoare și sunt țânțari.

Potrivit lui Arcadie Guțu, boala are simptome specifice gripei: dureri de cap, febră 39-40 de grade, dureri musculare, dureri în globul ocular etc. Majoritatea cazurilor se tratează, dar există riscul unor complicații, mai ales în cazul vârstnicilor și al copiilor, care pot dezvolta encefalite, meningite, cu pericol de deces.

Printre măsurile de profilaxie sunt: monitorizarea stării de sănătate a păsărilor, informarea specialiștilor veterinari despre păsările bolnave, cadavrele de păsări, schimbarea regulată a apei folosite pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor de apă temporare și a gunoiului manager. Totodată se cere montarea plaselor contra țânțarilor la ferestre, folosirea hainelor lungi după lăsarea serii, respectarea regulilor de protecție contra înțepăturilor de țânțari de către persoanele ce efectuează călătorii în zonele cu risc de molipsire.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău