Virgiliu Pîslariuc: Prin intermediul protestelor se urmărește deturnarea vectorului european

  • 10 Noiembrie 2022 08:47
Virgiliu Pîslariuc: Prin intermediul protestelor se urmărește deturnarea vectorului european

În partidele proruse din Republica Moldova s-a investit foarte mult pentru că Moscova își propune deturnarea vectorului european al acesteia. Este opinia deputatului PAS, Virgiliu Pîslariuc. Potrivit parlamentarului, în contextul războiului din Ucraina, Republica Moldova trebuie să fie de partea lumii civilizate, să aleagă pacea, securitatea și bunăstarea, valori pe care le poate oferi Republicii Moldova doar apropierea de Uniunea Europeană, notează IPN.

Potrivit deputatului PAS, în contextul războiului din Ucraina, Republica Moldova este pentru Rusia o miză geopolitică. Moscova investește foarte mult în propagandă și susținerea formațiunilor proruse pentru a menține Republica Moldova în sfera sa de influență, spune Virgiliu Pîslariuc.

„Republica Moldova e la extremitatea imperiului imaginar al Rusiei. Războiul din Ucraina demonstrează că ambițiile Rusiei sunt peste capacitățile ei. Pentru Republica Moldova este important acum să decidă care va fi direcția de dezvoltare. Vrem un stat liber și democratic, orientat spre viitor sau un stat, cum este acum Rusia, îndreptat spre trecut? În partidele proruse s-a investit foarte mult, dar ele au suferit înfrângeri la alegerile prezidențiale și parlamentare. Și atunci a fost o decizie civilizațională. Poporul a spus clar că vrea să se apropie de lumea europeană”, a spus Virgiliu Pîslariuc în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit parlamentarului, deși Republica Moldova a obținut statut de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană, vectorul european nu este unul ireversibil. Virgiliu Pîslariuc spune că miza protestelor care au loc în ultima perioadă în Republica Moldova este de a destabiliza situația și de a împiedica apropierea țării de comunitatea europeană.

„Cursul european încă poate fi deturnat și acum s-au mobilizat mulți pentru asta. Toate protestele țintesc asta, sub paravanul că sunt probleme economice, care într-adevăr sunt, dar principala motivație este deturnarea vectorului proeuropean. În democrație exisă niște linii și interesul celor care protestează nu trebuie să atenteze la dreptul celorlalți la securitate. Democrația e un regim care se bazează pe voința majorității, iar protestele trebuie să aibă loc în limitele legale. Când sunt încălcate limitele legale, noi trebuie să acționăm, dacă ne dorim un stat de drept”, a spus deputatul PAS.

Pentru duminică, 13 noiembrie, ora 14:00, a fost anunțat un nou protest antiguvernamental, organizat de Partidul politic Șor. Mai multe săptămâni la rând oamenii veniți în centrul Chișinăului la proteste cer demisia președintelui Maia Sandu și declanșarea a două scrutine anticipate, parlamentare și prezidențiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău