Viorel Gârbu: Înrăutățirea relațiilor cu Rusia este cauza deprecierii constante a leului

  • 10 Martie 2014 14:59
Viorel Gârbu: Înrăutățirea relațiilor cu Rusia este cauza deprecierii constante a leului

Euro a înregistrat luni, 10 martie, un nou record, de 18 lei și 94 de bani, potrivit cursului oficial anunțat de Banca Națională a Moldovei.

Valoarea euro a crescut cu 17 bani față de ziua de ieri și cu un leu față de începutul anului. Este cel mai înalt nivel al Euro, de la introducerea monedei unice europene. Un dolar costă astăzi 13 lei și 62 de bani, în scădere cu 3 bani față de ziua de ieri.

Suntem interesați ca deprecierea leului să nu fie bruscă și să nu ducă la scumpirea produselor petroliere și altor produse, a declarat premierul Iurie Leancă, în acest context. ANRE și Consiliul Concurenței sunt instituțiile care ar trebui să reacționeze la creșterea nejustificată a prețurilor unor produse, a subliniat primul ministru.

Totodată, premierul a cerut sancționarea celor care, potrivit BNM, ar fi speculat pe seama cursului valutar.

Înrăutățirea relațiilor economice și politice cu Federația Rusă este cauza deprecierii constante a leului, consideră analistul economic Viorel Gârbu. Scăderea exporturilor spre Rusia și a remitențelor trimise din această țară este factorul care influențează în mod hotărâtor asupra cursului valutar în Republica Moldova, a declarat Viorel Gârbu pentru Radio Chișinău.

În ceea ce privește intervențiile pe piață ale BNM, dar și crearea unui grup de lucru care să examineze eventualele speculații pe piața valutară, analistul le consideră oportune, însă nu crede că acestea pot schimba în mod decisiv situația pe piață.

Anterior, analistul economic Roman Chircă, opina pentru Radio Chișinău că din luna septembrie a anului trecut, pe piața valutară din Republica Moldova are loc o achiziție de dolari de mare amploare, fapt care, corelat cu aprecierea monedei euro de pe piața externă, s-a soldat cu deprecierea leului.

Banca Națională anunțase anterior că Leul va începe să se aprecieze odată cu încheierea sezonului de încălzire, când solicitarea de valută din partea importatorilor de resurse energetice nu va mai fi atât de mare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău