Viorel Chivriga, despre Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii | ”Este vorba de bani mai puțini, mai puțini agricultori care pot obține suport din partea statului”

  • 03 Februarie 2020 17:10
Viorel Chivriga, despre Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii | ”Este vorba de bani mai puțini, mai puțini agricultori care pot obține suport din partea statului”

Jumătate de banii prevăzuți anul acesta pentru Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi cheltuiți pentru stingerea datoriilor față de agricultori pentru anul trecut. Potrivit reprezentațiilor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, mai mult de jumătate dintre dosarele depuse în 2019 de către fermieri pentru obținerea subvențiilor au rămas neprocesate din lipsă de bani. Experții atenționează că fără investiții în agricultură, produsele moldovenești nu pot fi competitive pe piața externă.

 Anul trecut agricultorii au depus 7505 cereri de solicitare a sprijinului financiar în sumă totală de un miliard 183 de milioane de lei. Din lipsă de bani, mai mult de jumătate din dosare nu au fost examinare. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a declarat că datoriile față de agricultori pentru anul trecut urmează să fie achitate până la sfârșitul lunii martie.

 „Conform estimărilor preliminare, din sursele fondului pentru anul 2020 prioritar urmează a fi achitate 4091 de cereri de solicitare a sprijinului financiar depuse de producătorii agricoli în 2019, adică, acele care nu au putut fi acoperite. Suma totală a restanței pentru anul 2019 constituie 570 de milioane de lei”, a spus Ion Perju.

Expertul economic, Viorel Chivriga, spune că această situație se repetă în fiecare an. În condițiile în care mai mult de jumătate din mijloacele Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii sunt pentru achitarea datoriilor, nu putem vorbi despre dezvoltarea agriculturii, menționează expertul.

Lucrul acesta nu poate să nu contribuie la sistarea finanțării pe unele dimensiuni. Este vorba de bani mai puțini, mai puțini agricultori care pot obține suport din partea statului. Prin aceasta nu sporește nicidecum competitivitatea agriculturii. Este o situație care poate fi gestionată numai atunci când sunt bugetați mai mulți bani, care sunt repartizați corect”, a precizat Viorel Chivriga.

Viorel Chivriga crede necesară o implicare mai activă a statului în dezvoltarea acestui sector, astfel încât produsele moldovenești să poată concura cu cele de pe piața externă. 

„Toate produsele care sunt obținute în sectorul acesta, ele merg pe piață. Merg pe piața internă și piața externă. Iar dacă ne-am deprins să vorbim de piața europeană, unde circa 65 la sută din exporturile moldovenești se regăsesc, acolo este o situație unde competitivitatea joacă un rol decisiv. Și nu poate fi competitiv un produs moldovenesc care nu are o finanțare suficientă în producere. Dacă comparăm cu subvențiile pe care le obțin fermierii din Uniunea Europeană, este o diferență foarte mare”, a menționat Viorel Chivriga.

Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie în acest an un miliard de lei, cu 50 de milioane de lei mai mult față de anul trecut. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-3,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău