Violina Varta: „O mare parte din populația țării noastre nu este capabilă și nu cunoaște cum să calculeze dobânda anuală efectivă”

  • 28 Noiembrie 2019 08:05
Violina Varta: „O mare parte din populația țării noastre nu este capabilă și nu cunoaște cum să calculeze dobânda anuală efectivă”

Oamenii sesizează tot mai des Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței în legătură cu prevederile abuzive din contractele de credit. În acest sens, agenția împreună cu Camera de Comerț Americană a lansat o campanie națională de educație financiară „Află totul despre bani” care are drept scop ridicarea nivelului de cunoaștere în rândul oamenilor despre managementul financiar personal și mecanismele de economisire a resurselor financiare.

Potrivit directorului interimar al Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Violina Varta, în 11 luni ale acestui an au fost depuse 55 de plângeri din partea consumatorilor, comparativ cu anul 2017 când agenția a fost sesizată în 12 cazuri. Cel mai des oamenii se plâng pe clauzele abuzive din contractele de credit.

„O mare parte din populația țării noastre nu este capabilă și nu cunoaște cum să calculeze dobânda anuală efectivă, nu cunoaște care este diferența dintre dobânda anuală efectivă și rata de creditare. De asemenea am constatat că consumatorii noștri nu citesc cu atenție prevederile contractelor”, a spus Violina Varta.

Datele statistice ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare denotă că fiecare a treia persoană din Republica Moldova apelează la resurse creditare. Potrivit vicepreședintelui CNPF, Iurie Filip, acest lucru, pe de o parte, mărește capacitatea de consum a populației, de a rezolva multe probleme, dar, pe altă parte, acest fenomen generează multe riscuri, mai ales dacă oamenii nu sunt informați.

Desigur că este important și necesar ca eventualul consumator de resurse creditare să-și cunoască drepturile, să știe a citi contractele de credit, să știe a face deosebirea sau cel puțin a înțelege dobândă anuală efectivă, dar în același timp este extrem de important ca fiecare dintre noi, în calitatea noastră de debitor, de consumator, să știm să analizăm propriile capacități financiare, pe cât de nevoie avem de acest credit și în ce măsură vom  fi apți să-l onorăm”, a menționat Iurie Filip.

Campania națională de educație financiară se desfășura timp de un an.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău