Violențe la Barcelona. Separatiștii catalani au ieșit din nou în stradă

  • 02 Octombrie 2020 10:31
Violențe la Barcelona. Separatiștii catalani au ieșit din nou în stradă

Noapte incendiară la propriu în Barcelona. Separatiștii catalani au ieșit în stradă la trei ani de la eșecul declarării independenței de Spania, transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, protestul lor a degerat rapid în incidente. Anarhiștii au răsturnat pubele de gunoi în mijlocul străzilor, apoi le-au incendiat. Poliția a fost mobilizată să restabilească ordinea și a arestat câțiva dintre participanții la demonstrație.

Mii de oameni au ieșit și luni seara pe străzile din orașele catalane pentru a protesta după ce liderul separatist Quim Torra a fost suspendat din funcția de premier, pentru nesupunere.

Luni dimineața, Curtea Supremă confirmase în unanimitate o hotărâre a tribunalului regional catalan de anul trecut împotriva căreia Torra a făcut apel și care stipula că liderul catalan în vârstă de 57 de ani nu poate ocupa funcții publice timp de 18 luni.

Torra va plăti de asemenea o amendă de 30.000 de euro și trebuie să-și transfere funcția de prim-ministru regional adjunctului său, Pere Aragones. Mass-media apreciază că acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare. Aragones ar trebui să convoace atunci noi alegeri pentru începutul anului 2021. Protestele care au avut loc luni seara la Barcelona s-au concentrat în Parcul Ciutadella, vizavi de parlamentul regional. Între 500 și 1.000 de manifestanți s-au adunat acolo, au relatat mass-media din regiune.

Protestatarii au aruncat în polițiști cu petarde, pungi cu gunoi, pietre și căpățâni de porci. De asemenea, ei au dat foc la containere de gunoi. Unii dintre protestatari au cerut eliberarea separatiștilor care se află la închisoare, pe care i-au numit „deținuți politic”.

Observatorii au atenționat că decizia Curții Supreme ar putea realimenta tensiunile legate de independența Cataloniei, mai ales că survine în mijlocul pandemiei de coronavirus și la cea de-a treia aniversare a referendumului ilegal pentru autodeterminare.

Proteste au avut loc zile în șir la Barcelona în acest an, după ce Curtea Supremă a condamnat 9 lideri separatiști la pedepse între 9 și 13 ani de închisoare pentru rolul lor în referendum.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău