Violențe în timpul protestelor organizate în Franța față de proiectul de lege privind ''securitatea globală''

  • 28 Noiembrie 2020 19:24
Violențe în timpul protestelor organizate în Franța față de proiectul de lege privind ''securitatea globală''

Poliția franceză a tras cu gaze lacrimogene în timpul marșului de protest organizat sâmbătă la Paris față de un proiect de lege privind "securitatea globală", după ce protestatari au lansat artificii asupra efectivelor poliției, au ridicat baricade și au aruncat cu pietre, informează Reuters și AFP, preluat de AGERPRES.

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă în mai multe orașe ale Franței pentru a denunța un proiect de lege denunțat de organizatorii protestelor ca aducând atingere libertății de expresie și statului de drept, într-o țară zguduită de joi de un nou caz de violență polițistă care pune guvernul francez sub presiune.

Proiectului de lege "Securitatea globală", aflat în discuție în parlamentul Franței, și în special articolul său 24, care ar urma să penalizeze distribuirea "rău intenționată" a fotografiilor cu agenți de poliție în timpul manifestațiilor, a suscitat indignarea militanților pentru libertățile civile și a organizațiilor profesionale ale jurnaliștilor.

În orașul Lille, între 1.000 și 1.500 de persoane, în frunte cu primărița Martine Aubry, s-au reunit sub sloganul "Libertate, egalitate, filmați".

La Montpellier, între 4.000 și 5.000 de manifestanți scandau lozinci împotriva violențelor poliției și "derivei autoritare" a statului.

Două cazuri de violențe polițiste care au avut loc săptămâna aceasta în Franța și au fost dezvăluite prin înregistrări video fac ca proiectul de lege să fie dificil de trecut prin parlament.

Luni, în timpul unei operațiuni a organizațiilor pro-migranți, poliția i-a evacuat brutal pe cei instalați într-o piață din centrul Parisului, printre care erau jurnaliști și reprezentanți ai municipalității.

Însă punctul culminant a fost înregistrat joi, după publicarea de imagini de pe camere de supraveghere în care se putea vedea cum trei polițiști băteau o persoană de culoare, producător muzical. Presa, rețelele sociale și mai multe vedete din lumea sportului au denunțat violențele poliției.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău