Violenţe cu morţi şi răniţi la Yemen | Preşedintele ordonă forţelor sale armate „să înceteze imediat focul”

  • 28 Ianuarie 2018 19:16
Violenţe cu morţi şi răniţi la Yemen | Preşedintele ordonă forţelor sale armate „să înceteze imediat focul”

Preşedintele Yemenului a ordonat duminică tuturor unităţilor sale militare "să înceteze imediat focul" după luptele sângeroase care au izbucnit cu forţele separatiste în Aden, mare oraş din sudul acestei ţări scenă a unui îndelungat război, informează AFP şi Reuters.

La ordinul preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, "toate forţele trebuie să revină la bazele lor şi să evacueze poziţiile ocupate în această dimineaţă", a anunţat premierul Ahmed ben Dagher într-un comunicat oficial. 

Potrivit Reuters, premierul yemenit le-a cerut cu puţin timp înainte de comunicatul oficial ţărilor arabe prezente în această ţară să salveze capitala interimară a preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi din mâinile separatiştilor din sud, care au cucerit teritorii largi din acest oraş în urma unor confruntări sângeroase cu forţele guvernamentale.

"Ei acţionează pe cale militară, înfiinţează noi puncte armate de control şi atacă tabere ale legitimităţii (guvernul)", a notat Ahmed ben Dahr într-o postare pe pagina sa de Facebook. "Este o problemă serioasă, iar coaliţia şi arabii în general trebuie să acţioneze ca să salveze situaţia", a adăugat el, potrivit Reuters.

Confruntările care au avut loc duminică între armata guvernamentală yemenită şi forţele separatiste la Aden s-au soldat cu cel puţin 15 morţi, dintre care trei civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor surse de la patru spitale din această ţară. Printre cei 33 de răniţi se numără nouă civili, au precizat aceleaşi surse.

Un conflict are loc de o săptămână între separatiştii reprezentanţi de un "Consiliu de tranziţie din sud" şi forţele guvernului condus de Abd Rabbo Mansour Hadi. Situaţia a degenerat duminică dimineaţa, când armata loialistă a încercat să împiedice manifestaţiile antiguvernamentale. Forţele separatiste au cucerit sediul provizoriu al guvernului în Aden.

Militarii saudiţi şi ai Emiratelor Arabe Unite care fac parte dintr-o coaliţie prezentă din 2015 în Yemen în susţinerea guvernului nu au intervenit până acum în conflictul din Aden, potrivit unor surse securitare.

În după-amiaza zilei de duminică, avioane ale coaliţiei survolau acest oraş portuar, paralizat în totalitate ca urmare a luptelor şi manifestaţiilor antiguvernamentale.

Fostul guvernator al Adenului, Aidarous al-Zoubaidi, destituit în aprilie 2017 de Hadi, a anunţat în mai înfiinţarea unui Consiliu de tranziţie în sud, sub preşedinţia sa, pentru "a conduce provinciile din sud şi a le reprezenta în interiorul şi exteriorul ţării". Manifestaţia de duminică a fost organizată de această instanţă.

Emiratele Arabe Unite au intervenit în conflict şi susţin o forţă denumită "Centura de securitate", care sprijină Consiliul de tranziţie al lui Zoubadi.

Mişcarea sudistă (separatistă) este foarte puternică, iar de anul trecut a marcat a tensionare a relaţiilpr sale cu guvernul care s-a repoziţionat la Aden după ce a fost alungat în septembrie 2014 din capitala Sanaa, cucerită de rebelii houthi susţinuţi de Iran.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
2,58 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:61 %
Vint:8,2 m/s
Fri
-1 °C
Sat
-0 °C
Sun
0 °C
Mon
3 °C
Tue
3 °C

Curs oficial BNM 21 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2892 -0.0993
USD 17.4444 -0.0597
RON 4.0366 -0.0231
UAH 0.7220 -0.0013
RUB 0.2726 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău