Violențe cu morți și răniți la Yemen | Președintele ordonă forțelor sale armate „să înceteze imediat focul”

  • 28 Ianuarie 2018 19:16
Violențe cu morți și răniți la Yemen | Președintele ordonă forțelor sale armate „să înceteze imediat focul”

Președintele Yemenului a ordonat duminică tuturor unităților sale militare "să înceteze imediat focul" după luptele sângeroase care au izbucnit cu forțele separatiste în Aden, mare oraș din sudul acestei țări scenă a unui îndelungat război, informează AFP și Reuters.

La ordinul președintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, "toate forțele trebuie să revină la bazele lor și să evacueze pozițiile ocupate în această dimineață", a anunțat premierul Ahmed ben Dagher într-un comunicat oficial. 

Potrivit Reuters, premierul yemenit le-a cerut cu puțin timp înainte de comunicatul oficial țărilor arabe prezente în această țară să salveze capitala interimară a președintelui Abd Rabbo Mansour Hadi din mâinile separatiștilor din sud, care au cucerit teritorii largi din acest oraș în urma unor confruntări sângeroase cu forțele guvernamentale.

"Ei acționează pe cale militară, înființează noi puncte armate de control și atacă tabere ale legitimității (guvernul)", a notat Ahmed ben Dahr într-o postare pe pagina sa de Facebook. "Este o problemă serioasă, iar coaliția și arabii în general trebuie să acționeze ca să salveze situația", a adăugat el, potrivit Reuters.

Confruntările care au avut loc duminică între armata guvernamentală yemenită și forțele separatiste la Aden s-au soldat cu cel puțin 15 morți, dintre care trei civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza unor surse de la patru spitale din această țară. Printre cei 33 de răniți se numără nouă civili, au precizat aceleași surse.

Un conflict are loc de o săptămână între separatiștii reprezentanți de un "Consiliu de tranziție din sud" și forțele guvernului condus de Abd Rabbo Mansour Hadi. Situația a degenerat duminică dimineața, când armata loialistă a încercat să împiedice manifestațiile antiguvernamentale. Forțele separatiste au cucerit sediul provizoriu al guvernului în Aden.

Militarii saudiți și ai Emiratelor Arabe Unite care fac parte dintr-o coaliție prezentă din 2015 în Yemen în susținerea guvernului nu au intervenit până acum în conflictul din Aden, potrivit unor surse securitare.

În după-amiaza zilei de duminică, avioane ale coaliției survolau acest oraș portuar, paralizat în totalitate ca urmare a luptelor și manifestațiilor antiguvernamentale.

Fostul guvernator al Adenului, Aidarous al-Zoubaidi, destituit în aprilie 2017 de Hadi, a anunțat în mai înființarea unui Consiliu de tranziție în sud, sub președinția sa, pentru "a conduce provinciile din sud și a le reprezenta în interiorul și exteriorul țării". Manifestația de duminică a fost organizată de această instanță.

Emiratele Arabe Unite au intervenit în conflict și susțin o forță denumită "Centura de securitate", care sprijină Consiliul de tranziție al lui Zoubadi.

Mișcarea sudistă (separatistă) este foarte puternică, iar de anul trecut a marcat a tensionare a relațiilpr sale cu guvernul care s-a repoziționat la Aden după ce a fost alungat în septembrie 2014 din capitala Sanaa, cucerită de rebelii houthi susținuți de Iran.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău