Violența în familie îi poate influența copilului cursul vieții, psiholog

  • 28 Noiembrie 2020 09:19
Violența în familie îi poate influența copilului cursul vieții, psiholog

În primele zece luni ale anului, 568 de femei s-au adresat la Centrul de Drept al Femeilor după servicii juridice, psihologice și sociale. Cifra este în creștere în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-au adresat 435 de femei. Tot mai mult după ajutor se adresează mame cu mulți copii, care sunt victime ale violenței în familie. Specialiștii atenționează că atât pentru femei, cât și pentru copii o familie violentă prezintă un pericol enorm, dar, mai ales pentru minori, consecințele le pot lăsa sechele, influențându-le tot mersul vieții. Impactul violenței în familie asupra copiilor a fost discutat în cadrul unui eveniment, organizat de Centrul de Drept al Femeilor, transmite IPN.

Co-fondatoarea Centrului, psihologul Lidia Gorceag, a declarat că violența în familie își lasă amprenta asupra copiilor, chiar din primele luni de viață. Unui bebeluș îi este influențată pofta de mâncare, el este neliniștit, plânge, poate avea palpitații etc. Influența este și mai mare în cazul copiilor mai mari. Apare sentimentul de bază – insecuritatea, frica, și această frică are urmări foarte serioase, iar pe parcurs îi afectează capacitatea lui de a avea încredere în propriile puteri și îi lipsește liniștea sufletească.

Lidia Gorceag susține că, de regulă, un copil se ascunde atunci când unul dintre părinți devine furios. În aceste momente, viața lui capătă o altă turnură, pentru că el nu are senzația de dragoste, de fericire și de securitate. Amprenta îi rămâne pe viață, pentru că el devine om anxios, care se adaptează greu social, nu are încredere în cei de alături, comunică puțin. Această pierdere a încrederii îl face să se inhibe, îl împiedică să fie lider, atât în joc, cât și în viață. Un copil crescut într-un mediu violent puțin probabil că va avea curajul să fie cel care va duce după sine familia.

Psihologul afirmă că într-o familie violentă, de regulă, copilul învață unul din cele două modele de comportament – victimă sau agresor. Însă există și a treia variantă, în cazul în care apare o persoană referentă, foarte importantă pentru el, de la care învață să fie altfel. Și această persoană poate fi un unchi, un vecin, bunic, profesor etc.

Potrivit Lidiei Gorceag, statistica arată că 25% din copii care trec prin violență repetă acest comportament și au probleme în copilăria timpurie și în adolescență. Deseori, ei au un comportament asocial, care le complică mai mult viața, pentru că vulnerabilitatea cunoscută din familie se înmulțește. Sunt cazuri în care copilul adoptă rolul de victimă și aceasta se întâmplă atunci când el a empatizat foarte puternic mama. Astfel, minorii pășesc în viață în calitate de victimă – suportă orice insultă, bătaie, comportament urât, nu dau riposte, nu au capacitatea de a lua decizii, de a lupta. Unui astfel de copil îi va fi greu să se realizeze, atât în viața de familie, cât și profesional.

Psihologul spune că, în cazul în care bărbatul este agresor, mama trebuie să înțeleagă că violența trebuie stopată, iar copiii trebuie protejați: „Astăzi femeia poate avea încredere că poate fi ajutată. Este legea care apără femeia supusă violenței, care spune că agresorul poate fi scos din casă, nu ea cu copii. Chiar dacă mai sunt scăpări, greșeli, soluții există”.

Webinarul, organizat cu susținerea Suediei, face parte din campania de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie „Dragă deputat(ă), ascultă-mă și pe mine”, organizată în contextul campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău