Violența asupra copiilor în școli - în scădere?

  • 16 Martie 2016 17:27
Violența asupra copiilor în școli - în scădere?

Aproape 5000 de cazuri de violență asupra copiilor au fost raportate în școlile din Republica Moldova în primul semestru al anului de studii 2015-2016.

Dintre acestea, peste 700 au fost grave și au fost transmise pentru examinare organelor cu atribuții în protecția copilului de nivel local. Totodată, datele Ministerului Educației arată că numărul cazurilor de violență a scăzut considerabil, cu peste 2000, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Sistemul de identificare și raportare a cazurilor de violență asupra copiilor funcționează din februarie 2013, când Ministerul Educației a aprobat procedura de intervenție în cazurile de abuz. În fiecare școală există câte un coordonator pentru protecția copilului, care colectează atât sesizările pedagogilor și ale părinților, cât și ale copiilor. Aceștia pot raporta cazurile de abuz care se întâmplă în școală, dar și în comunitate sau în familie, iar cele mai grave sunt transmise organelor de drept, a explicat șefa secției juridice a Ministerului Educației, Rodica Josanu.

”Persoana care cunoaște un caz suspect de abuz merge în instituția de învățământ și comunică acest fapt directorului sau coordonatorului cazurilor de abuz, care completează o fișă de sesizare. Avem aproximativ 15 procente de cazuri grave, din numărul total de cazuri, care au fost referite în alte sectoare, fie că sunt organe de drept, autoritățile tutelare, instituțiile medicale, organele de poliție, inspecția muncii”, a declarat Rodica Josanu.

În ceea ce privește scăderea considerabilă a numărului de cazuri de abuz înregistrate, Rodica Josanu admite că ar putea fi și circumstanțe de neraportare a tuturor situațiilor de violență asupra copiilor. În comunicatul Ministerului Educație se argumentează cu faptul că pedagogii au beneficiat de mai multe formări în domeniul identificării și sesizării  cazurilor de abuz, dar, pe de altă parte, experții sunt îngrijorați că, totuși, nu sunt înregistrate toate cazurile. Președintele Centrului de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului, Cezar Gavriliuc:

”Într-adevăr, profesorii, managerii școlari sunt mai pregătiți să înțeleagă ce înseamnă abuzul. Un alt factor pe care noi putem să-l explicăm este că schimbările de la nivelul managementului ministerului au influență asupra modului în care funcționează sistemul și dacă conducerea ministerului nu este la fel de preocupată de subiectul protecției copilului, respectiv, nici școlile nu mai au aceeași intensitate și angajament”, a declarat Cezar Gavriliuc.

Cu toate acestea, sistemul educațional este singurul care are stabilită o procedură funcțională de identificare și raportare a cazurilor de abuz asupra copiilor, a remarcat Cezar Gavriliuc.

Datele Ministerului Educației mai arată că cele mai multe cazuri raportate sunt de violență fizică asupra copiilor, după care urmează cazurile de violența emoțională, de neglijare și de exploatare prin muncă. Totodată, au fost semnalate 27 de cazuri de abuz sexual. Datele Inspectoratului General de Poliție arată o cifră de peste 1300 de cazuri de abuz asupra copiilor în 2015, aproape 600 de persoane fiind trase la răspundere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău