Vinurile din R.Moldova au obținut în 2017 peste 300 de medalii

  • 27 Decembrie 2017 12:16
Vinurile din R.Moldova au obținut în 2017 peste 300 de medalii

Vinurile moldovenești au cucerit pe parcursul anului 2017 peste 300 de medalii. Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, se spune că 60% din medaliile aduse acasă sunt de aur. Anul 2017 se face remarcat, potrivit ministerului, prin extinderea în peste 40 de țări ale lumii a geografiei exporturilor vinurilor moldovenești.

În 2017, volumul loturilor certificate de vinuri cu Indicație Geografică Protejată a ajuns la aproape trei milioane de litri. Oficiul National al Viei și Vinului (ONVV) menționează că 10% din totalul de vinuri produse în Republica Moldova, plasate pe piața locală și internațională, sunt cu Indicație Geografică Protejată, ceea ce marchează creșterea calității vinurilor moldovenești și a competitivității acestora pe piețele internaționale.

Potrivit ONVV, în 2017 a fost inițiat un studiu cu scopul protejării primelor Denumiri de Origine Protejată, care scoate în evidență ceea ce e specific soiurilor de viță de vie locale, solului și climei și ajută la creșterea calității și la recunoașterea pe piețele internaționale a vinurilor moldovenești. „Pentru prima dată de la lansarea brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, două cele mai mari activități de promovare a vinurilor noastre s-au derulat în cele mai mari rețele de supermarket-uri din Polonia”, se spune în răspuns pentru IPN al Oficiul National al Viei și Vinului.

Tot în 2017, în cadrul proiectului „Struguri de calitate”, au fost lansate patru loturi demonstrative, dotate cu echipament privind diagnosticarea condițiilor meteo și de evidență a riscurilor bolilor. În cadrul acestora pot fi evaluate cele mai bune condiții pentru dezvoltarea viței de vie specifice arealului nostru geografic, cu scopul producerii unei recolte bune și a strugurilor de calitate.

Potrivit datelor oficiale, în 2017 peste 150 de mii de turiști au vizitat cramele și vinăriile moldovenești. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău