Vinificatorii vor participa într-un număr record la Ziua Națională a Vinului din acest an
-
19 Septembrie 15:44
Aproape 100 de vinificatori vor participa la cea de-a 23-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, care se va desfășura la începutul lunii octombrie, în centrul Chișinăului, transmite Radio Chișinău.
Pe 5 și 6 octombrie, vor fi organizate mai multe acțiuni cu ocazia Zilei Naționale a Vinului. Manifestările vor avea loc în centrul Chișinău - Piața Marii Adunări Naționale și în perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni până la strada Maria Cebotari.
La ediția din acest va participa un număr record, de 99 de vinificatori, care vor evidenția evoluția și tradițiile viticole ale Republicii Moldova, sub sloganul „Vinul nostru uimitor de bun”, a declarat Directorulul Oficiului Național al Viei și Vinului Ștefan Iamandi.
„Sloganul evenimentului Ziua Națională a Vinului este „Vinul nostru uimitor de bun”. La moment, avem înregistrați 99 de vinificatori - este un număr record și an la an tot crește. Noi am început cu aproximativ 40 de vinificatori, cu 10 ani în urmă, iar acum avem 99. Nu este exclus că în cadrul Zilei Naționale a Vinului să fie mai mult de 100 de participanți. Înregistrarea continuă. În premieră ne extindem. Ne vom extinde de pe strada Bănulescu Bodoni către Maria Cibotari. Acolo va fi organizată zona gastronomică pentru a oferi o experiență unică vizitatorilor noștri, iubitorilor de vin, de a degusta vinul și inclusiv de a combina vinurile cu gastronomia noastră”, a spus Ștefan Iamandi.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a apreciat că succesul acestei industrii se datorează muncii asidue a tehnologiilor, specialiștilor și antreprenorilor.
„În ce țară noi nu am merge, despre Republica Moldova se vorbește ca despre o țară producătoare de vinuri de înaltă calitate. Și vreau să spun că acest lucru se datorează muncii celor care stau în spate și întotdeauna sunt văzuți, cei care fac tehnologiile, cei care vin cu cunoștiințe, cei care riscă, combină; și lucrurile astea toate, evident, se regăsesc în calitate extraordinară a vinurilor prezente pe piața noastră, și nu doar a noastră, dar și cea internațională”, a subliniat Vladimir Bolea.
Vizitatorii vor putea participa la masterclass-uri și să interacționeze cu producătorii de vin. De asemenea, vor fi organizate vizite la crame, pentru a observa procesele tehnologice și a cunoaște oamenii din spatele acestor produse.