Vinificatorii moldoveni vor beneficia de un sistem mai eficient pentru a obține o Indicație Geografică Protejată sau o Denumire de Origine Protejată, datorită experților europeni

  • 05 Februarie 2019 13:19
Vinificatorii moldoveni vor beneficia de un sistem mai eficient pentru a obține o Indicație Geografică Protejată sau o Denumire de Origine Protejată, datorită experților europeni

Sectorul vinicol din R. Moldova va beneficia de un sistem mai eficient de trasabilitate a produselor cu IGP/DOP (Indicație Geografică Protejată și Denumire de Origine Protejată), în contextul armonizării sistemului național cu cerințele UE.

În perioada decembrie 2018 – ianuarie 2019 s-au desfășurat două evenimente dedicate acestui subiect, organizate de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) cu susținerea TAIEX, instrumentul pentru asistență tehnică și schimb de informații al Comisiei Europene. 

Evenimentele prezidate de Gheorghe Arpentin, directorul ONVV, au pus în discuție domeniile principale de interes pentru sector, cum ar fi registrul vitivinicol, declarațiile obligatorii, documentele de însoțire, registrele de evidență, elementele de etichetare, documentația de informare și certificare, dar și respectarea legislației relevante a Uniunii Europene.

„În Moldova aplicăm deja metode care să asigure trasabilitatea produselor vitivinicole, printre care declarațiile obligatorii, dar și un proiect extrem de important – Registrul Vitivinicol. Pentru continuarea implementării și funcționarea eficientă a sistemului, toți participanții implicați pe piața internă trebuie să fie mai bine informați și familiarizați cu noua legislație și cu schimbările din UE în sectorul vitivinicol. De aceea experții comunitari sunt aici pentru a ne ajuta să dezvoltăm instrumentele noastre și să ne raliem la condițiile sistemului mai complex al UE, piață strategică pentru Vinul Moldovei”, a declarat Gheorghe Arpentin, directorul ONVV.  

La eveniment au fost prezenți și Bartolomeo Filadelfia, inspector și oficial al Ministerul Agriculturii, Alimentației, Silviculturii și Turismului, Italia, precum și Alberto Francisco Ribeiro de Almeida, șeful Departamentului Juridic, Ministerul Agriculturii, Portugalia.

Prima misiune a avut drept obiectiv principal analizarea aspectelor prioritare ale prevenirii și combaterii contrafacerii produselor vitivinicole marcate cu IG și DO protejate, etapele de înregistrare și protecție a indicațiilor geografice și denumirilor de origine în Republica Moldova, dar și studierea aspectelor privind asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în domeniul IG și DO. Un alt scop al misiunii a fost de a analiza dificultățile și provocările cu care se confruntă instituțiile abilitate în organizarea controlului sectorului vitivinicol în baza trasabilității și marcării vinurilor.

Misiunea a fost urmată de un atelier de lucru privind trasabilitatea în sectorul vitivinicol al vinurilor cu indicații geografice.

TAIEX este instrumentul pentru asistență tehnică și schimb de informații al Comisiei Europene, care sprijină administrațiile publice în ceea ce privește apropierea și aplicarea legislației UE, precum și facilitarea schimbului de bune practici ale UE. Misiunile de experți sunt determinate de necesitățle individuale ale țărilor solicitante și oferă o expertiză adecvată pentru a aborda problemele în cel mai scurt timp.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău