Vinieta va putea fi achitată online începând cu 20 februarie

  • 14 Februarie 2017 07:50
Vinieta va putea fi achitată online începând cu 20 februarie

Taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în străinătate va putea fi achitată și online, începând cu 20 februarie.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a lansat pagina electronică vinieta.gov.md, unde șoferii vor putea să achite vinieta prin intermediul sistemului mpay. Potrivit autorităților, acest mecanism de încasare a plăților va permite eliminarea cozilor la punctele de trecere a frontierei. transmite IPN.

Potrivit secretarului de stat al ministerului, Oleg Tofilat, controlul achitării vinietei va trece de la intrarea la ieșirea din țară. Încasarea banilor se va face online sau în orice oficiu al băncii Moldova Angroindbank, fără implicarea în acest proces a Serviciului Vamal.

Actualmente, la intrarea în țară, fiecare șofer cu vehicul înmatriculat peste hotare trebuie să aibă achitată vinieta. Respectiv, plătitorul se adresează la Serviciul Vamal, care îi completează cererea, după care merge la bancă și apoi revine din nou la vamă cu confirmarea achitării. „Astfel, crește timpul de traversare a frontierei de stat, ceea ce nu este plăcut pentru nimeni. De asemenea, dacă vinieta a expirat pe parcursul perioadei de aflare a vehiculul în țară, șoferul este nevoit să meargă la punctele Serviciului Vamal, de unde să cumpere din nou vinieta. Ne-am propus să reducem rândurile în vamă și să simplificăm prelungirea vinietei. Soluția propusă nu a necesitat cheltuieli din bugetul de stat”, a spus Oleg Tofilat.

Eugeniu Ursu, directorul Centrului de Guvernare Electronică, a menționat că pe pagina vinieta.gov.md șoferul va introduce datele generale despre tipul unității de transport, caroserie, remorcă, numărul pașaportului de înmatriculare al vehiculului, numărul pașaportului șoferului. De asemenea, șoferii vor putea să verifice corectitudinea plății vinietei.

Vicepreședintele băncii Moldova Agroindbank, Oleg Paingu, a menționat că actualmente vinieta este achitată la 40 de agenții ale băncii care sunt amplasate la punctele de trecere a frontierei. „În baza contractului care este încheiat deja cu Ministerul Transporturilor, acum plățile vor fi încasate la toate punctele de vânzări ale Moldova Agroindbank. Adică, la 67 de filiale amplasate în toate raioanele țării și la cele 115 agenții”, a spus vicepreședintele. Pentru completarea cererii de către angajații băncii șoferii vor trebui să achite o taxă care variază între șapte lei și 1,5% din sumă, în funcție de valoarea vinietei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău