Vinăria Etulia testează la COVID-19 toți angajații și familiile lor. 77 de persoane sunt infectate

  • 25 Aprilie 2020 14:08
Vinăria Etulia testează la COVID-19 toți angajații și familiile lor. 77 de persoane sunt infectate

Vinăria Etulia, parte a grupului de vinării Bostavan, unde a fost identificat un focar de infecție cu noul tip de coronavirus, va testa masiv la virus toți angajații săi și familiile lor, peste o mie de oameni.

Testările au început din 21 aprilie și se vor face la un laborator privat. Până vineri, 24 aprilie, au fost testate 174 de persoane, dintre care 77 sunt infectați, 83% dintre aceștia fiind asimptomatici. Informația a fost prezentată de Vasile Tofan, președinte al Consiliului de Administrație al Vinăriei Bostavan, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Potrivit lui Vasile Tofan, primele cazuri de infectare la Cișmichioi și Etulia au fost raportate pe 9 aprilie, dar nu era vorba de angajați ai vinăriei. Pe 17 aprilie e fost raportat primul caz de infectare în rândul angajaților. Peste două zile, au mai fost confirmate patru cazuri, la cei care au contactat persoana infectată. Din șapte sectoare de producție, infectări sunt doar în unul. „Vrem ca presa și publicul larg să se uite la pandemia asta și la situația actuală prin ochii unei afaceri care încearcă să supraviețuiască, încearcă să activeze în condițiile acestea destul de grele”, a spus Vasile Tofan.

Președintele Consiliului de Administrație nu cunoaște sursa focarului, menționând că se fac investigații. Vasile Tofan a confirmat că în localitate s-a dat o petrecere de zi de naștere, iar mama sărbătoritului este angajată a vinăriei. Nu este exclus că virusul a venit dinafară.

Vasile Tofan a mai spus că administrația intenționează să redeschidă vinăria pe 4 mai, cu respectarea condițiilor de protecție la locul de muncă, mai stricte decât până acum. Toate platformele de producere din grup sunt închise planificat pentru perioada post-pascală, iar vinăria Etulia este supusă dezinfectării. Revenirea la muncă a angajaților se va admite doar pentru persoanelor testate negativ la COVID-19 sau cele care s-au recuperat după boală.

Începând de astăzi, în satul Cișmichioi și satul Etulia din raionul Vulcănești se introduce regim de carantină, având în vedere numărul mare de infecții din aceste localități, majoritatea fiind angajați ai vinăriei Etulia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău